08. jun 2022 Landsmøde

LM 2022: Vi skal have mere fart på den grønne omstilling

Med ”Fart på et grønt Danmark” som tema for Landsmøde 2022 forsøger Dansk Fjernvarme at udrulle nødvendigheden af og mulighederne for at sætte ekstra fart på den grønne omstilling, skriver direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen.

For tre år siden blev der for alvor sat retning på klimadagsordenen i Danmark. Det skete i forbindelse med Folketingsvalget, og tendensen er fortsat med 70 procent målsætning, klimalov, klimapartnerskaber og en klimaaftale. Målet var for alvor at sætte retning på og finde løsninger til at knække klimakrisen.

På det tidspunkt vidste vi ikke, at der ville komme en corona-pandemi, der ville stække vores handlemuligheder betydeligt. Og vi vidste slet ikke, at vi ville stå på tærsklen til en regulær forsyningskrise, der er blevet forstærket af Ruslands blodige invasion af Ukraine.

Men netop konsekvensen af Ruslands invasion i Ukraine den 24. februar og angrebet på den demokratiske og frie verden har samtidig vist behovet for hurtigt at gøre os uafhængig af russisk gas og olie.

Det har derfor sat en helt anden og mere alvorlig dagsorden – nemlig at der skal ”Fart på et grønt Danmark”.

Fart på i et omfang vi ikke havde drømt om, da vi gik til stemmeurnerne Grundlovsdag den 5. juni 2019.  Derfor er Landsmødet i 2022 også reserveret dette, på en trist baggrund, dystre tema. Med ”Fart på et grønt Danmark” som tema forsøger vi at udrulle nødvendigheden af og mulighederne for at sætte ekstra fart på den grønne omstilling.

Fjernvarmen er ikke bare én af nøglerne – det er NØGLEN - der skal få denne omstilling til at ske både hurtigt og energieffektivt. Det er fjernvarmen:

  • Fordi vi kan sikre hurtig og sikker udfasning af naturgas i boligopvarmningen
  • Fordi vi kan udnytte overskudsvarme fra industri, affaldsenergi, datacentre, brændstoffabrikker og CO2 fangst
  • Fordi vi kan sikre fleksibilitet og forsyningssikkerhed i elnettet.

Vi vil derfor i Landsmødeprogrammet, der offentliggøres i august, have fokus på en bred palette af temaer, der kan understøtte en hurtigere udfasning af naturgas, kul og olie og dermed også en hurtigere uafhængighed af fossile brændsler.

Vi begynder fra helikopterperspektivet og de stor linjer med Klima-, Energi- og Forsyningsminister, Dan Jørgensen, repræsentanter fra kommuner, erhvervsliv og forsyningsselskaber og vil også med praktiske eksempler på hurtig og effektiv grøn omstilling give fjernvarmesektorens give vores bud på, hvordan tidens store udfordring kan løses. Nemlig hvordan vi får ” Fart på et grønt Danmark”.

Vi vil også give vores bud på, hvordan grøn omstilling, sikkerhedspolitik og forsyningssikkerhed går hånd i hånd, og hvordan energisektoren er et helt nødvendigt bidrag til at fremtidssikre den frie og demokratiske vestlige verden.

Der bliver fart og tempo over Dansk Fjernvarmes Landsmøde. Så meget kan vi garantere. Vi kan også garantere, at det bliver et landsmøde med et stærkt fagligt program – bl.a. med veloplagte leverandører og aktører i energisektoren. Men frem for alt blive det et landsmøde med både netværk, fællesskab og fælles bidrag til det samfund, vi har et fælles ansvar for.