19. maj 2022 Lokalt

Ny fordelercentral er første skridt mod bæredygtig fjernvarme

DIN Forsyning i Esbjerg kommer en CO2-neutral fremtid nærmere, når de den 31. maj starter en ny pumpe- og fordelercentral op, der sender fjernvarmevand ud til forbrugerne.

Den gamle fordelercentral på Estrupvej - den grå bygning - bliver nu erstattet af en ny pumpe- og fordelecentral, der bringer DIN Forsyning endnu tættere på en CO2-fri fjernvarme. Foto: DIN Forsyning.

Den CO2-fri fjernvarme kommer tættere og tættere på for DIN Forsyning, der står for varmeforsyning til kunder i Esbjerg, Varde og på Fanø. Det næste skridt bliver taget den 31. maj, når en ny pumpe- og fordelercentral bliver sat i drift på havnen i Esbjerg.

Fordelercentralen er første enhed i en række af nye enheder, der tilsammen skal give borgerne i Esbjerg, Varde og Fanø bæredygtig fjernvarme. Samtidig er skiftet et vigtigt led i at koble kulkraftvarmeværket fra fjernvarmen.

- Fordelercentralen er hjertet i fremtidens fjernvarme. Der løber rør mellem denne bygning og alle de andre varmeenheder. Modsat et hjertes to kamre har fordelercentralen fire, så det kan pumpe forskellige temperaturer ud, fortæller Kenneth Jørgensen, der er projektchef for byggeprojektet.

Vandopvarmning kan differentieres
En af de helt store både økonomiske og miljømæssige omkostninger ved fjernvarmeproduktion er genopvarmningen af fjernvarmevandet, fremgår det af en pressemeddelelse fra DIN Forsyning.

Tidligere har DIN Forsyning kun haft mulighed for én temperatur, og den blev sat så højt, at kunderne i Varde 20 km væk kunne få nok varme.

- Med fire forskellige rør kan fordelercentralen sende 90 grader varmt vand ud til kunderne i Varde. Det taber en del temperatur på vejen, men de får de 60 grader, vi garanter. Modsat kan vi nu nøjes med at varme vandet til de nærmeste esbjergensere op til 60 grader, fordi de er så tæt på, vandet ikke taber temperaturen. Dermed sparer vi både penge og CO2 på ikke at skulle varme millioner af liter fjernvarmevand op.

Jo mindre vand, der skal varmes op til de 90 grader, jo billigere og mere bæredygtig bliver fjernvarmen som helhed. Derfor spiller fordelercentralen en afgørende rolle for hele transformationen mod en bæredygtig fjernvarme.

Farvel til kul i Esbjerg
Den nye fordelercentral overtager også ansvaret for trykket i nettet, som tidligere har ligget hos Ørsted og Esbjergværket. Dermed er processen med at koble kulkraftværket fra fjernvarmen i gang.

- Der er stadig et godt stykke vej til, at vi kan stå på egne ben, men at vi stille og roligt overtager nogle opgaver fra Esbjergværket, er vigtigt i vores proces mod CO2-fri fjernvarme i 2030. Sideløbende bygger vi stadig på de enheder, som skal producere den grønne fjernvarme, men vi skal nok blive klar til 1. april 2023, når Ørsted lukker Esbjergværket ned, forsikrer Kenneth Jørgensen.