12. apr 2022 Lokalt

Fuglebjerg: Lokal biomasse giver gennemsigtighed

Træ- og haveflis fra nærområdet er den primære energikilde for Fuglebjerg Fjernvarme. Med den lokale biomasse kan varmeværket på gennemsigtig vis producere billig fjernvarme med en grøn profil til forbrugerne.

Fuglebjerg Fjernvarmes biomassekedel bruger udelukkende lokal biomasse til at producere op mod 80 procent af varmen til fjernvarmeselskabets forbrugere. Foto: Fuglebjerg Fjernvarme.

Fjernvarmeværket i den lille sydsjællandske by, Fuglebjerg, har i snart 40 år været afhængige af biomasse til at producere billig fjernvarme til sine forbrugere på. Først brugte man halm, og for godt 20 år siden skiftede man så til lokal flis. Flisen er siden blevet suppleret med solvarme, men i dag er godt 80 procent af varmeproduktionen til de lidt over 1.100 forbrugere stadig baseret på lokal biomasse.

Flisen kommer fra i alt fem leverandører – heraf tre mindre haveentreprenører, som leverer haveflis fra rundt omkring på Sydvestsjælland. De to større leverandører står for leveringen af træflis fra lokale skove, og kører aldrig mere end 30-40 minutter med flisen.

At træflisen kommer fra lokalområdet er ifølge driftsleder Anders Olsen en stor fordel ved at bruge lokal biomasse. Kommunikationsvejen bliver nemlig langt kortere.

- Der er ikke langt fra os til skoven, og det gør, at vi er sikre på den kvalitet, vi får. Hvis vi har nogle anker til leveringen, kommer det også hurtigt frem til rette vedkommende, siger han.

Det er også den gennemsigtighed, man får i varmeproduktionen, som Anders Olsen påskønner ved lokal biomasse. For ham giver det nemlig stor værdi, at folk i bund og grund kan se, hvor varmen kommer fra.

- Nu har vi for eksempel et lokalt gods, som har nogle skovarealer, vi får leveret fra. Det er 20 minutters kørsel herfra, og der er flere, jeg kender, som går tur i de skovarealer og ser bunkerne af træ. Det giver en god lokal følelse at vide og kunne sige, at vi gør brug af det træ, forklarer Anders Olsen.

Den lokale biomasses betydning er ifølge driftslederen dermed, at forbrugerne kan være sikre på, at det er bæredygtigt, grønt, lokalt og prisvenligt. Og netop derfor reklamerer fjernvarmeværket også med, at de leverer grøn energi.

Biomasse fra Danmark er det billigste valg

Det er ikke kun i de danske skove, hvor der produceres træflis. Og når nu Fuglebjerg Fjernvarme har forpligtet sig til at levere den billigst mulige fjernvarme til deres forbrugere, kunne man fristes til at se sig om efter billigere alternativer fra udlandet.

Det gjorde man da også i starten, men kiggede hurtigt i en anden retning end skibsimport. Simpelthen fordi det hverken var en økonomisk eller arbejdsmæssig god løsning, siger Anders Olsen.

- Vi har i tidens løb indgået nogle gode kontrakter med lokale skoventreprenører, og den pris, vi har fået biomassen ind til, har ligget i en skala, som vi synes har været fornuftig. Historisk set har der været større logistikudfordringer, hvis man skulle importere biomasse udefra – og det har givet en højere pris, forklarer han.

Den lokale biomasse forpligter dog også. Fuglebjerg Fjernvarme er nemlig underlagt krav om, at de skal levere 100 procent bæredygtig biomasse. Det har værkets leverandører skrevet under på og leveret dokumentation for, understreger Anders Olsen og påpeger:

- Hvis vi ikke sørger for at genplante noget skov, kapper vi jo den gren, vi selv sidder på. Så det er noget, vi holder øje med og kigger på i vores kriterier for den biomasse, vi køber.

Udsigter til elektrificering om nogle år

For nu vælger Fuglebjerg Fjernvarme at fortsætte med at bruge den lokale biomasse. Anders Olsen forklarer, at det hovedsageligt skyldes, at det kræver en for stor investering, hvis man skulle skifte væk fra den.

Han ser samtidig varmepumper som en forholdsvis ung teknologi, men erkender, at det næste skridt for værket umiddelbart ser ud til at blive varmepumper eller en stor elkedel. Det skifte bliver dog først om nogle år.

- Fremtidsudsigterne for vores værk er baseret på, at vi har en kedel, som er over 20 år gammel. Den vil jo helt naturligt skulle skiftes ud, så vi er lige nu i en fase, hvor vi inden for de næste 10 år skal have kigget ind i en anden teknologi. Der kommer selvfølgelig også nogle afgifter på tingene i fremtiden – og flis er jo heller ikke CO2-neutralt, fortæller Anders Olsen.