06. apr 2022 Lokalt

Haderslev: Fjernvarmen sælger nærmest sig selv

3.300 boliger får tilbudt fjernvarme i løbet af de næste fire år i Haderslev, hvor fjernvarmen er populær som aldrig før. Men fire år er lang tid for de mange forbrugere, der vil af med naturgassen her og nu.

Haderslev Fjernvarmes direktør Morten Hartmann fortæller, at fjernvarmen har fået en helt ny popularitet i Haderslev. Foto: Maria Tuxen Hedegaard.

Der er fuld tryk på fjernvarmen i disse dage. Forbrugere over hele landet kimer fjernvarmeselskaberne ned for at komme af med deres individuelle opvarmning og over på den mere stabile og prisbillige fjernvarme.

Og det forstår man godt. Siden sommeren 2021 har prisen på opvarmningskilder som olie, gas og el været på himmelflugt - særligt på naturgassen har der været voldsomme stigninger, som kun er blevet forværret af Ruslands invasion af Ukraine den 24. februar. Rigtig mange gaskunder i Danmark vil derfor af med naturgassen, og det kan kun gå for langsomt.

Efterspørgslen er til at tage og føle på hos Haderslev Fjernvarme, hvor der i den seneste tid har været pres på både mails og telefon fra forbrugere. Og der er da heldigvis også store udvidelsesplaner i sigte.

I løbet af de kommende fire år er der nemlig udsigt til, at 3.300 ejendomme i Haderslev får tilbudt fjernvarme. Kommer alle ejendommene med på fjernvarmen, vil man forhøje sit varmesalg med i omegnen af 40 procent.

Allerede nu er man i fuld gang med de første konverteringsområder, som også fik stor tilslutning, inden krigen i Ukraine brød ud. Den usikre situation har dog givet det sidste skub imod fjernvarmen, fortæller Haderslev Fjernvarmes direktør, Morten Hartmann.

- Inden krisen i Ukraine lå vi for de første to etaper i udvidelsen på et sted mellem 75 og 80 procent tilslutning. Det var i forvejen en succes, men cirka yderligere 5 procent er kommet til i løbet af den seneste måned. Min vurdering er, at mange af dem er blevet overbevist om, at de skulle have fjernvarme på grund af situationen, fortæller han og uddyber:

- Det kan for eksempel være nogle af dem, der lige har købt et nyt naturgasfyr og derfor ville vente lidt med at få fjernvarme. De har nu fået øjnene op for den og har tilmeldt sig.

Langt de fleste foretrækker nu fjernvarme

Og netop det med, at man har fået øjnene op for fjernvarmen er noget, Morten Hartmann bider mærke i. Han oplever, at der er kommet en helt anden indstilling til fjernvarme blandt forbrugerne i Haderslev.

- Fjernvarmen er jo i den grad blevet fisket frem og børstet af. Lige nu sælger den sig selv og kræver ikke de store kampagner. Vi oplever sågar nogle forbrugere, der er villige til at betale en højere pris for fjernvarmen, hvis vi kan komme hurtigere frem, siger han.

Direktøren forklarer, at han kan være nervøs for, at nogle forbrugere i Haderslev-området i kraft af de tårnhøje gaspriser ikke vil have råd til at vente på fjernvarmen og derfor vil blive tvunget til at gå ud og låne penge til en varmepumpe.

Fjernvarmens popularitet og gode ry er dog i den sammenhæng betryggende, for Morten Hartmann oplever et brændende ønske fra forbrugerne om at få fjernvarme frem for en varmepumpe.

- Mit klare indtryk er, at hvis man kunne få både fjernvarme og varmepumpe i morgen, ville langt de fleste forbrugere vælge fjernvarmen, siger han og tilføjer:

- Vi håber på, at mange forbrugerne undlader at gå i panik, sparer på varmen og tygger beslutningen igennem. Ude på den anden side venter fjernvarmen, som på alle måder er det rigtige produkt at vælge. Især for forbrugernes økonomi.

Udover at der er en bedre forbrugerøkonomi i fjernvarmen, skal det understreges fra Dansk Fjernvarmes side, at individuelle varmepumper i fjernvarmeområder ikke er den rigtige måde at komme af med Putins gas på.

Selvom en varmepumpe kan erstatte naturgas som den direkte opvarmningsform, vil de nemlig skabe et større behov for elproduktion i landet. Og en stor del af den ekstra elproduktion, der skal dække behovet ind, vil komme fra naturgas.

Hurtig udrulning kræver hjælp udefra

Når så mange forbrugere står i kø til fjernvarmen, kan man som fjernvarmeselskab ikke undgå at møde udfordringer. Særligt er det svært at efterkomme ønskerne om, at fjernvarmen kommer ud hurtigere.

Der er nemlig allerede lagt en tidsplan for de aktuelle etaper i udvidelsesplanen, og den bliver svær at fremskynde. For de kommende etaper i udvidelsesplanen har man dog meldt ud til forbrugerne, at man vil forsøge at forcere tidsplanen i det omfang, det er muligt.

Morten Hartmann påpeger, at der skal en hjælpende hånd til ude fra, hvis der for alvor skal fart på. Haderslev Fjernvarme er klar til at bidrage til en hurtig udfasning af russisk gas, men det kræver, at der gives et større tilskud til konverteringsprojekter, siger han.

- Det er næsten det eneste, der kan gøre en forskel. For vi bliver også mødt af langt højere omkostninger, hvis vi skal sætte skub i tingene, lyder det.

Samtidig understreger han, at en højere tilslutning i fjernvarmeområderne kan være med til at fremskynde konverteringsprojekter. Det vil nemlig give en større økonomisk sikkerhed.

- For os vil en hurtigere udrulning lige nu udgøre en økonomisk udfordring, fordi der er for stor en usikkerhed i, hvor mange der tilmelder sig i udvidelsesområderne i forhold til de yderligere omkostninger, vi får ved en hurtigere udrulning. Derfor ser jeg tilslutningspligt som en mulig løsning.

Morten Hartmann tilslutter sig dermed udspil fra både Radikale Venstre og SF, som også har talt for, at landets kommuner får mulighed for at indføre tilslutningspligt til fjernvarmen. Direktøren mener, at tilslutningspligten vil kunne udgøre et styringsinstrument i et lige nu meget uforudsigeligt marked.

- Tilslutningspligten gør, at vi ved, at vores investeringer er sikre. Når du både skal acceptere forhøjede omkostninger og stadig løbe en risiko for, at nogle kunder ikke vil på fjernvarmen, kan konverteringsprojekter blive mere usikre, siger han.

Om fjernvarmen kommer hurtigere ud i Haderslev afhænger altså af, om der gøres noget fra central side, som Morten Hartmann beskriver det. Indtil videre kan de 3.300 potentielle nye forbrugere forvente, at fjernvarmen er rullet ud til alle områder i Haderslev Fjernvarmes udvidelsesplan i starten af 2026.