27. mar 2022 Bæredygtig biomasse

Den lokale biomasse er en stabil løsning i Græsted

Det nordsjællandske fjernvarmeværk, Græsted Fjernvarme, bruger udelukkende lokal flis til at producere fjernvarme, og har ikke planer om at droppe flisen foreløbigt. Den lokale biomasse er for dem nemlig den bedste måde at levere driftssikker og billig fjernvarme til forbrugerne på.

Hos Græsted Fjernvarme er valget faldet på lokal biomasse som hovedproduktionsform, da det er en praktisk og billig løsning for dem. Foto: Græsted Fjernvarme.

Driftssikkert, økonomisk og stabilt. Det er de tillægsord, Græsted Fjernvarme forbinder med biomasse.

Varmeværket har siden 1995 været flisfyret og i dag er stort set hele produktionen stadig baseret på lokal biomasse fra Sjælland.

Den lokale biomasse er en stabil løsning i produktionen af varme til de godt og vel 800 forbrugere, forklarer driftsleder Henrik Petersen. Varmeværket ved, hvad den koster, og har igennem mange år haft et godt samarbejde med deres faste flisleverandører. 

- For os er fordelen i at fyre med flis egentlig bare, at vi har gjort det i mange år. Vi kender prisen for flisen, så økonomisk set giver det ikke så meget mening at bruge andre produktionsformer. Vi har heller ikke pladsen til det, så vi ville først skulle ud og købe jord, siger han og tilføjer:

- Det gode ved, at vores biomasse er lokalt produceret er, at det har en kortere transportvej. Vi taler jo ikke om flis, der bliver sejlet til landet.

Man kan ikke se bort fra biomassen

Fjernvarmeværkets vigtigste formål er jo som bekendt at levere den billigst mulige varme til deres forbrugere. Derfor mener driftslederen ikke, at man bare kan vælge at se bort fra biomassen, når nu det er den billigste produktionsform.

- Det vigtigste er, at vi kan holde prisen nogenlunde i ro. Og der er jo ikke de store udsving i markedet på flis, siger han.

Netop pris- og driftssikkerheden i at bruge lokal biomasse i fjernvarmeproduktionen har måske aldrig været mere relevant end nu, hvor olie-, gas- og elpriserne er på himmelflugt. Og med krigen i Ukraine er Henrik Petersen lettet over, at flisen på hans varmeværk ikke kommer langvejs fra.

- Lad mig sige det sådan, at jeg er glad for, at jeg ikke får brændsel fra Rusland. Så ville jeg ikke have en kinamands chance for at skaffe flis – vi er jo bare en lille spiller på det store marked. Jeg tænker, at dem, der aftager flis udefra, ikke kan undgå at løbe ind i nogle problemer nu, siger han.

Kender prisen for et helt år ad gangen

Økonomisk set betyder brugen af biomasse for værket, at de kender betingelserne og prisen for at producere varme for et helt år ad gangen. Man har brugt samme leverandører de sidste 10 år, og det gode partnerskab gør, at man ikke har valgt at lave et udbud, når der hvert år skal forhandles om leveringsprisen.

- I stedet forhører jeg mig hos de andre værker omkring os om, hvad de giver, og så finder vi et fornuftigt leje ud fra det, siger Henrik Petersen.

For den nærmeste fremtid fortsætter Græsted Varmeværk med at bruge lokal biomasse i produktionen. Sikkerheden i leveringen af flis gør nemlig, at Henrik Petersen ikke for øjeblikket ser nogle blinkende røde lamper.

- Vi overvejer selvfølgelig også andre energikilder, men lige nu virker det rigtigt ikke at køre på el. Solvarme er jo også fantastisk smart, men det er der bare ikke om vinteren, når man har brug for det, påpeger driftslederen.