09. mar 2022 Regionalmøde

Varmeplanlægning er alfa og omega for fjernvarmen

Fjernvarmesektoren står utroligt stærkt netop nu, men det er vigtigt at holde fast i, at der skal en effektiv og hurtig varmeplanlægning til for at komme i mål med den grønne omstilling.

- Fjernvarmens succes er skabt med varmeplanlægning – og derfor er løsningen fremadrettet også planlægning for at komme i mål med den grønne omstilling , siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, på Regionalmødet i Aarhus. Foto: Jesper Voldgaard.

Der er både et voldsomt politisk pres for mere fjernvarme lige nu – senest med det nationale kompromis - og der er samtidig en energisituation, der gør, at fjernvarme kan være den bedste løsning for den fremtidige varmeforsyning til både boliger og bygninger.

Derfor står fjernvarmesektoren netop nu i en helt enestående og særlig situation, lyder det fra direktør Kim Mortensen på Regionalmøderne.

- Vi har været igennem mange år op ad bakke for fjernvarmen. Men mediebilledet er nu et ganske andet, hvor der er gode fjernvarmehistorier på snart sagt alle frekvenser, og samtidig hører vi fra vores medlemmer, at folk står i kø for at få fjernvarme, lød det fra Kim Mortensen på onsdagens regionalmøde i Aarhus.

Situationen har været under opbygning gennem det seneste halve år med støt stigende energipriser, men er blevet ekstra aktuel med invasionen af Ukraine, der har ført til frygt for ikke mindst voldsomt stigende priser på gas.

Varmeplanlægning
Som nævnt er et flertal af partierne på Christiansborg enige om et såkaldt nationalt kompromis, der særligt peger på, at vi skal have udfaset gas fra varmeforsyningen, og at fjernvarmen er det bedste alternativ.

Det ligger dermed på et sølvfad for fjernvarmeselskaberne at konvertere gasopvarmede boliger og bygninger, men Kim Mortensen peger på, at det er både nødvendigt og vigtigt, at der kommer gang i varmeplanlægningen som en forudsætning for, at det vil kunne lykkes.

- Fjernvarmens succes er skabt med varmeplanlægning – og derfor er løsningen fremadrettet også planlægning for at komme i mål med den grønne omstilling og konvertering af de mange hundredtusinder af boliger, der i dag er opvarmet fossilt, lød det fra Kim Mortensen.

- Vi kan sige det meget enkelt: Hvis vi får en god varmeplanlægning, så får forbrugerne en lavere varmeregning og mere grøn varme.