09. mar 2022 Regionalmøde

Opgaven er klar: Der skal tempo på konverteringer

Fjernvarmeselskaberne er allerede godt i gang med konverteringer af danske boliger, men tempoet skal yderligere i vejret, lyder det på Regionalmøderne.

- Der er omkring 250 mio. kroner i Fjernvarmepuljen for 2022, og vores opfordring til medlemmerne er, at I skal huske at søge, hvis I har et projekt, der kan opfylde kriterierne, lyder opfordringen fra Nicolai Kipp fra Dansk Fjernvarme. Foto: Jesper Voldgaard.

Der er fortsat mere end 400. 000 boliger, der får varmen med gas i Danmark. Konverteringen væk fra gasopvarmning har været meget konstant over de senere år – omkring 5.000 om året – og den konverteringsrate skal øges betydeligt, hvis vi i Danmark skal i mål med den grønne omstilling.

Regeringen og en række partier har netop lavet en politisk aftale – det nationale kompromis – hvor der lægges op til, at ikke mindst fjernvarmeselskaberne skal være med til at øge konvertereringstempoet for ikke mindst gas.

Chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, Nicolai Kipp, kan på Regionalmøderne fortælle, at fjernvarmeselskaberne allerede har godt fat i arbejdet med konverteringer. Trækket på Fjernvarmepuljen viser således, at der i 2021 blev givet 316 mio. kroner i tilsagn til projekter, og at der i alt er godkendt 98 projektforslag i hele landet i løbet af 2021.

- Der er omkring 250 mio. kroner i Fjernvarmepuljen for 2022, og vores opfordring til medlemmerne er, at I skal huske at søge, hvis I har et projekt, der kan opfylde kriterierne, sagde han, da han var med på Regionalmødet i Aarhus.

50.000 konverteringer om året
Krigen i Ukraine har forstærket den politiske interesse for energiforsyningen og særligt opvarmningen af boliger og bygninger i Danmark. Derfor forudser Nicolai Kipp, at konverteringsbølgen får momentum i de kommende måneder.

Derfor kommer der også en forventning om, at fjernvarmeselskaberne kan byde ind med konverteringer for at imødekomme de politiske ønsker. Og selvom fjernvarmeselskaberne i gennemsnit konverteringer lige over 20.000 boliger og bygninger om året, så skal tempoet i vejret – målsætningen er på omkring 50.000 konverteringer, hvis målet skal nås i tide.

- Her kan vi lave en sammenligning med 80’erne og 90’erne, hvor der var en seks-syv-otte år med konvertering af omkring 50.000 om året. Så hvis det var muligt dengang, så er det nok også muligt at gøre det igen, hvis det er det, samfundet gerne vil, lød budskabet fra Nicolai Kipp.

Han nævnte dog med det samme, at der er en forskel på dengang og nu. Nemlig at konverteringerne dengang gik fra oliefyr til tilslutning til gasnet. Når man så nu skal fra gasnet til fjernvarmenet er det lidt mere kompliceret og knap så lige til.