08. mar 2022 Politisk

Farvel til gas er muligt, men kræver voldsomme ændringer

Energiprofessor Brian Vad Mathiesen mener, at Danmark skal gennem en stor energiomstilling for at blive uafhængig den gas, vi i dag får fra Rusland.

- Vi skal accelerere noget af det, vi allerede gør. Industriens produktion skal elektrificeres. Vi skal have udbredt fjernvarmen til at dække 70 procent og have individuelle varmepumper op at stå, lyder meldingen fra Brian Vad Mathiesen. Foto: Aalborg Universitet.

Det er ikke umuligt, men det vil kræve store og voldsomme omlægninger. Det er meldingen fra energiprofessor ved Aalborg Universitet, Brian vad Mathiesen, til den politiske aftale, der søndag varslede, at Danmark skal være uafhængig af gas fra bl.a. Rusland.

Den korte opskrift på at komme i mål med de politiske ønsker indenfor de kommende tre år er ifølge professoren, at fjernvarme skal udbredes endnu mere sammen med varmepumper, også skal industrien igennem en omfattende elektrificering.

- Det kræver en række ret voldsomme tiltag inden for en kort årrække. Vi skal accelerere noget af det, vi allerede gør. Industriens produktion skal elektrificeres. Vi skal have udbredt fjernvarmen til at dække 70 procent og have individuelle varmepumper op at stå. Og så skal vi have generelle energisparekampagner udbredt, så vi kan mindske det energiforbrug, vi har, siger han til Ritzau.

Fjernvarmeselskaberne dækker i dag lige over 50 procent af det samlede varmebehov i Danmark, så det skal altså ifølge Brian Vad Mathiesen øges markant – hvilket også er budskabet i ”Varmeplan Danmark 2021”, som Aalborg Universitet lagde frem i efteråret 2021.

Brian Vad Mathiesen pointerer, at Danmark principielt kan slukke for gassen fra Rusland allerede i morgen. Men at det blandt andet forudsætter, at alle virksomheder i landet, der ikke er samfundskritiske, bliver lukket ned, fordi de så ikke kan få energi enten direkte eller indirekte fra gas.

- Det er jo en ikke en holdbar situation. Så strukturelt, for at lave besparelser, der svarer til importen af naturgas fra Rusland, vil vi skulle bruge tre år på at omstille os, siger Brian Vad Mathiesen, der dog understreger, at det danske samfund først reelt vil være i mål med omstilling væk fra gas i løbet af fem til otte år fra nu.

- Til gengæld vil vi så være nede på et niveau, hvor vi er nettoeksportører af biogas, siger forskeren.

Det sidste hænger sammen med, at Danmark selv er en stor producent og eksportør af biogas. Produktionen er dog for tiden nedsat, fordi Tyrafeltet i Nordsøen, som er den største gaskilde på dansk territorium, er under renovering.