21. feb 2022 Fagligt

Ukraine-krise øger risiko for cyberangreb

Dansk Fjernvarme opfordrer medlemmer til at forberede sig bedst muligt mod cyberangreb som følge af krisen i Ukraine.

Den danske energisektor er et blandt flere oplagte mål, hvis den nuværende krise mellem Ukraine og Rusland udvikler sig yderligere. Det advarede Energistyrelsen om for halvanden uge siden, og siden da er krisen ikke blevet mindre.

Det betyder, at den nuværende cyberkrig mod ukrainsk infrastruktur som energiforsyninger og sygehuse samt offentlige myndigheder kan sprede sig til også at omfatte lignende infrastruktur i Vest Europa – herunder også Danmark.

Forsyningssektoren i Danmark vil i det tilfælde være et oplagt mål for cyberangreb, og derfor også fjernvarmen.

- Derfor vil vi fra Dansk Fjernvarme opfordre vores medlemmer til at forberede sig bedst muligt mod den slags cyberangreb. Det er ikke for at skabe frygt, men for at være rettidige, hvis det sker, at Ukraine-krisen flyttes ind i Europa, siger udviklingschef i Dansk Fjernvarme, Kim Behnke.

Han peger konkret på to vigtige handlinger, som alle selskaber bør overveje og handle på:

  1. Få kontakt til jeres leverandør af computersystemer – det gælder både de administrative IT-systemer og de driftsmæssige OT-systemer. Det gælder om at være sikker på, at alle systemer er opdateret og korrekt beskyttet bag firewall systemer og 2-faktor login. Planlagte forbedringer af systemerne bør fremrykkes.
  2. Sørg for at blive registreret hos EnergiCERT. Over 300 fjernvarmeselskaber betaler via Dansk Fjernvarme til den fælles EnergiCERT, men det er fortsat omkring halvdelen af selskaberne, som ikke har ladet sig registrere, og de kan derfor ikke modtage de advarsler og vejledninger EnergiCERT sender ud. EnergiCERT forebygger og holder øje med udviklingen i f.eks. cyberangreb fra russisk side. I tilfælde af angreb sender EnergiCERT advarsler og besked rundt til alle de tilmeldte selskaber.

- Det er nu, vores medlemmer for alvor kan få nytte af, at de har betalt for medlemskabet af EnergiCERT, men endnu mangler at aktivere medlemskabet. Og det er meget let at gøre, fortæller Kim Behnke.

Fjernvarmeselskaber, der altså har betalt for medlemskabet, skal gå ind på www.energicert.dk. Her skal man trykke på ”Bliv medlem” og så blot følge registreringen.

For fjernvarmeselskaber, der indtil nu ikke har ønsket at være med i EnergiCERT ordningen, så er det ikke for sent. Find opkrævningen fra Dansk Fjernvarme frem og få den betalt og kom med i den fælles ordning, lyder opfordringen fra Kim Behnke.

- Der er flere og flere tegn på, at krisen kan udvikle sig kritisk. Og fordi fjernvarmesektoren er en del af den samfundskritiske infrastruktur, er det vigtigt, at alle selskaber værner sig mod cyberangreb, siger Kim Behnke.