16. feb 2022 Lokalt

Prisfald på 22 procent: Året starter godt ud i Egtved

Et produktionsapparat med seks forskellige produktionsenheder har gjort underværker for Egtved Varmeværk under energikrisen. Ved hjælp af en fleksibel varmeproduktion og salg ud på elnettet, er det nemlig lykkedes at sænke varmeprisen i 2022 med hele 22 procent.

Den nye del af varmeproduktionen hos Egtved Varmeværk har spillet en hovedrolle i den markante prisnedsættelse, forbrugerne kan glæde sig over i år. Foto: Egtved Varmeværk.

Siden 2015 er man for alvor gået den grønne omstilling i møde på Egtved Varmeværk. Dengang etablerede man nemlig et solvarmeanlæg, og i 2021 stod både et varmepumpeanlæg og en biomassekedel klar til brug.

De nye produktionsformer har i tillæg til værkets gaskedel, gasmotor og elkedler bidraget til, at man i Egtved har kunnet navigere sikkert udenom de store prisstigninger på energi, vi har set i den seneste tid. Det kan ifølge bestyrelsesformand Anders Rønshof lade sig gøre, fordi man i dag har fået etableret en robust varmeproduktion på Egtved Varmeværk.

- Vi kan jonglere mellem de seks produktionsplatforme, vi har. Samtidig oplever vi stor succes med at bevæge os væk fra afgiftsbelagt gas til anvendelse af tørflis i form af halm og kornaffald i vores biomassekedel, samt elektricitet i vores varmepumper, forklarer han

Formanden tilskriver dog ikke udelukkende det store prisfald til deres fleksible produktionsapparat. Faktisk har man også været i stand til at udnytte de høje priser ved at producere mere strøm end tidligere.

-  Gasprisen steg jo voldsomt i 2021, og det samme gjorde elprisen. Det gjorde det muligt for os som varmeværk at fordrive ondt med ondt. Vi har nemlig aldrig produceret så meget strøm, som vi gjorde sidste år. Det har vi solgt ud på elnettet, hvilket har sørget for, at varmeprisen forblev lav sidste år, siger Anders Rønshof.

For den gennemsnitlige forbruger i et standardhus svarer prisfaldet på 22 procent hos Egtved Varmeværk til en årlig besparelse på cirka 3.000 kroner.

Der er i dag knap 50 naturgasforbrugere tilbage Egtved. Både dem og alle nyudstykninger i byen, håber Egtved Varmeværk på at få med på fjernvarmen – og med så markant et prisfald er det kun blevet et mere attraktivt valg.

- De skal i hvert fald have tilbuddet, og det skal de have hurtigt, for ellers forsvinder det jo til varmepumper, understreger Anders Rønshof.