11. feb 2022 Politisk

Omtrent 320.000 husstande får varmehjælp

Et smalt flertal i Folketinget er enige om at give varmehjælp for over en milliard kroner – samtidig skynder partierne bag aftalen på at udfase gasopvarmning i Danmark.

- Derfor afsætter vi 250 millioner kroner til udfase gas som opvarmning, så flere danskere kan få grøn fjernvarme som den primære varmekilde, lyder forklaringen fra klimaminister Dan Jørgensen på beløbet, der skal fremme udfasning af gas til opvarmning. Foto: Ulrik Jantzen.

Danskere med få penge og høje varmepriser kan se frem til en økonomisk håndsrækning fra de partier, der fredag er nået til enighed om varmehjælp. Samlet bliver der sendt én milliard kroner ud i form af en varmecheck, der betyder, at alle, der opfylder kriterierne, vil modtage 3.750 kroner.

Checken bliver sendt automatisk, lyder det fra klimaminister Dan Jørgensen på et pressemøde fredag formiddag, hvor han understregede, at parterne bag aftalen ikke ville gå samme vej som de borgerlige partier i forhandlingerne – nemlig at lave en bred skattelettelse til alle danskere.

- Det ville betyde, at vi kunne hjælpe mange danskere med et meget lille beløb. Vi mener i regeringen, at der er brug for den kan mærkes af dem, der modtager den, lød det fra Dan Jørgensen.

Gas skal udfases
Ministeren kunne samtidig fortælle, at parterne bag aftalen også er enige om at skynde på udfasning af gas som opvarmning. Det skyldes, at parterne vil sikre mod, at danskerne kommer i den samme situation igen, samt at det er godt for miljøet at få udfaset gas som opvarmningskilde.

- Derfor afsætter vi 250 millioner kroner til udfase gas som opvarmning, så flere danskere kan få grøn fjernvarme som den primære varmekilde, sagde Dan Jørgensen, der samtidig understregede, at det ikke er muligt at forbyde installation af nye gasfyr, men at det bliver noget, som han og regeringen vil forsøge at få gennemført.

- Derfor tager jeg snarest til Bruxelles for at forhandle med Kommissionen for at veje til at gøre det muligt i Danmark.

Aftaleparterne er udover regeringen SF, Enhedslisten, Radikale Venstre, Alternativet, Frie Grønne og Kristendemokraterne. De borgerlige partier forlod forhandlingerne i løbet af torsdag aften.

Det fremgår af en pressemeddelelse fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, at regeringen senere vil komme med et oplæg til en konkret udmøntning af de 250 millioner kroner til udfasning af fossile varmekilder. 

Den politiske aftale kan læses i sin fulde ordlyd her