03. feb 2022 Regionalmøde

Konverteringsbølgen ruller med fuld kraft

De nye rammer for konverteringer har for alvor sat fart på konverteringsprojekterne – nu skal fjernvarmeselskaberne holde momentum, selv om der også er udfordringer.

Der er fuld fart over konverteringen fra gas til fjernvarme over hele landet - Nicolai Kipp er med på Regionalmøderne for at give endnu mere inspiration til fjernvarmeselskaberne til at holde det nuværende momentum. Foto: Jesper Voldgaard.

De seneste tal over fjernvarmetilslutninger – fra 2020 – viser, at kunderne strømmer til fjernvarmeselskabernes fællesskab. Det skyldes i høj grad, at rigtig mange fjernvarmeselskaber har taget fat på den store opgave med at konvertere ikke mindst gas-kunder væk fra fossil varme til grøn fjernvarme.

Det er især Klimaaftalen fra juni 2020 – og den senere køreplan fra september 2021 - der har sat skub i de mange konverteringsprojekter. Nu er rammebetingelserne på plads, og de politiske ønsker er klare: Der skal konverteres mange hundrede tusinde gas- og oliehusstande til grønnere alternativer.

- Der er ingen tvivl om, at fjernvarmeselskaberne både har forstået budskabet og sat handling på de politiske ønsker om en grøn omstilling. Det kan hele fjernvarmebranchen være stolte over, lyder det fra chefkonsulent Nicolai Kipp fra Taskforce Gaskonverteringer, der er med på de forestående Regionalmøder i marts.

For selv om mange fjernvarmeselskaber enten allerede er i gang med store konverteringsprojekter eller er på vej med projektgodkendelser hos kommunerne, så er der fortsat udfordringer. Det mest åbenlyse er, om der er ressourcer til at gennemføre konverteringerne, men det handler også om, at fjernvarmeselskaberne står i en anden og mere konkurrenceudsat virkelighed end for blot få år siden.

- Fjernvarmeselskaberne oplever i stigende grad, at der er konkurrence om kunderne. Selv om det kan virke oplagt for fjernvarmesektoren, at der er områder, hvor det giver samfundsøkonomisk mening at tilslutte boliger til fjernvarmen, så møder de modstand og ikke mindst konkurrence fra fx sælgere af individuelle varmepumper, siger Nicolai Kipp.

Det giver nye udfordringer for alle fjernvarmeselskaber, som Dansk Fjernvarme forsøger at hjælpe med. Det er fx sket med oprettelsen af Taskforce Gaskonverteringer, men også med kurser – fx ”Konverteringsprojekter fra A til Z” – for at styrke medlemmernes chancer til at få del i konverteringsmulighederne.

- Derfor kan jeg kun opfordre vores medlemmer til at vælge Regionalmøderne til i marts. Vi har seneste nyt om konverteringer, men har især fokus på de udfordringer, som medlemmerne står overfor. Og forhåbentlig også nogle bud på, hvordan vi overvinder dem, siger Nicolai Kipp.