04. jan 2022 Lokalt

Et rungende ”ja tak” til fjernvarme i det sønderjyske

På kun fire måneder er det lykkedes Aabenraa-Rødekro Fjernvarme at skabe tilslutning til fjernvarmen fra lidt over halvdelen af de cirka 500 husstande i Felsted og omegn. Det er forsyningens første store konverteringsprojekt, så der bliver nok at se til i de kommende år.

Når man aldrig har arbejdet med større konverteringsprojekter, forventer man måske ikke ligefrem at få tilslutninger nok på rekordtid. Det var dog tilfældet for Aabenraa-Rødekro Fjernvarme, som tilbage i august meldte ud til deres potentielle forbrugere i Felsted, Sdr. Hostrup og Tumbøl, at de nu kunne tilmelde sig fjernvarmen.

De lokale borgere tog Aabenraa-Rødekro Fjernvarme på ordet, og den 17. december kunne det sønderjyske fjernvarmeselskab altså derfor konstatere, at de nu havde tilmeldinger nok – og at en konvertering af Felsted og omegn dermed var en realitet. En julegave, der har vakt begejstring på kontoret, fortæller direktør Tommy Palmholt:

- Her på kontoret er stemningen fantastisk – vi glæder os over, at vi nu kan komme i gang med projektet. Det er måske lidt atypisk, men vi laver faktisk alt rørarbejdet selv, så derfor får vi rigeligt at se til i de kommende år, forklarer han og fortsætter:

- Projektet i Felsted og omegn er vores første større konvertering, men hvis vi kan gøre det igen med samme succes, bliver det heller ikke sidste gang. Jeg synes det er enormt overvældende, at man kan få så stor tilslutning på under 4 måneder, siger direktøren.

Stigende gaspriser og lejede units har banet vej

For at fjernvarmen kunne komme til Felsted og omegn skulle mindst 45 procent af borgerne tilmelde sig. I dag står lidt over halvdelen af borgerne klar til at byde fjernvarmen indenfor. Tommy Palmholt tilskriver den massive interesse for fjernvarmen tre ting:

- Først og fremmest er vi blevet hjulpet godt på vej af de skyhøje priser på naturgas, som netop er den primære opvarmningsform i området. Samtidig har vi oplevet stor opbakning fra de kommunale bygninger i området – og så har muligheden for at leje sin fjernvarmeunit hos os også gjort en forskel, siger han og uddyber:

- Det er lidt en anden pris, når man kan leje sin unit over en lang periode, frem for at man skal af med et større kontantbeløb. Det har særligt en betydning i udkantsområderne, hvor det kan være svært at belåne sin bolig.

Udgravningerne til de nye fjernvarmerør går i gang til februar, og projektets tidshorisont forventes at være på to-tre år.