06. dec 2021 Lokalt

Fjernvarme Horsens har fået nyt varmepumpeanlæg

Den nye varmepumpe kan forsyne en fjerdedel af forbrugerne og bliver drevet af egen strøm fra kraftvarmeværket.

Fjernvarme Horsens har torsdag den 2. december indviet sit seneste skud på stammen i sit omfattende produktionsapparat. Det er et varmepumpeanlæg, der er opført ved siden af det eksisterende kraftvarmeværk på Endelavevej i Horsens.

Den nye anlæg kan fremover producere varme til flere end 5.000 standardboliger. Dermed vil en fjerdedel af selskabets tilsluttede boliger kunne få endnu mere klimavenlig fjernvarme fra Fjernvarme Horsens.

- Og så kan vi endda drive anlægget med strøm, som vi selv producerer som et biprodukt ved omdannelsen af affald til energi i kraftvarmeværket, fortæller projektleder Torben Hansen.

Formanden for Fjernvarme Horsens A/S, Lars Goldschmidt, glæder sig over udvidelsen af produktionsmulighederne:

- Den nye varmepumpe øger diversiteten i vores produktion og giver samtidig en øget forsyningssikkerhed, når vi ikke er afhængige af enkelte energikilder. Alt i alt betyder det større tryghed for Fjernvarme Horsens’ snart 20.000 andelshavere, både økonomisk og forsyningsmæssigt.

Formanden konstaterer, at anlægget tages i brug til aftalt tid og indenfor budgettet:

- Det er meget tilfredsstillende og vi glæder os til at kunne inddrage anlæggets kapacitet i planlægningen af vores varmeproduktion, slutter Lars Goldschmidt.

Projektleder Torben Hansen fortæller, at anlæggets første trin består af 48 energioptagere med i alt 576 ventilatorer:

- De ligner de propeller, man kender fra udedelen på en varmepumpe ved et parcelhus. Vores propeller er dog langt større og har en samlet luftgennemstrømning på 6,2 mio. kubikmeter i timen.