17. nov 2021 Fagligt

Hillerød Forsyning pauser afskrivninger for at beskytte forbrugeren

De hastigt stigende priser på naturgas gør, at Hillerød Forsyning har været nødt til at hæve prisen på fjernvarme i 2022. Den markante stigning på 28 procent havde dog været langt højere, hvis de ikke havde valgt at sætte deres afskrivninger på pause. Noget man udelukkende gør for at beskytte forbrugeren. 

Cirka en tredjedel af Hillerød Forsynings fjernvarmeproduktion kommer fra naturgas, og dermed kan man som fjernvarmeforbruger i Hillerød ikke undgå at blive ramt af prisstigningerne på det fossile brændstof.

I en pressemeddelelse meldte forsyningsselskabet derfor for nyligt ud, at prisen for en kunde i et standardhus stiger med 28 procent fra februar 2022.

Selvom de nye priser kan synes høje for den enkelte forbruger, er det kun en ekstraordinær beslutning, som har gjort, at beløbet på forbrugerens fjernvarmeregning ikke bliver højere.

Hillerød Forsyning har nemlig besluttet at sætte sine afskrivninger midlertidigt på pause. Ifølge forsyningschef Anders B. Møller-Hansen vælger man at tage en buffer i brug for at beskytte forbrugerne.

- Normalt ville vi aldrig løse en prisstigning på denne måde. Jeg har kun givet anbefalingen om at pause vores afskrivninger til bestyrelsen for at beskytte vores kunder.

- Løsningen har kun været en mulighed, fordi vi i de sidste par år har afskrevet hårdt på nogle af vores investeringer i form af gasanlæg, som vi gerne vil afskrive så hurtigt som muligt for at undgå strandede omkostninger. Når alternativet var en væsentlig højere prisstigning end den aktuelle, var det for os en god løsning at bruge den buffer, vi selv har opbygget, forklarer Anders B. Møller-Hansen.

Midlertidig løsning
Den store stigning i fjernvarmepriserne består ifølge forsyningschefen både i en underdækning af priserne på brændsel i det indeværende år og de markant højere brændselspriser for det kommende.

Hillerød Forsynings løsning falder derfor på et tørt sted, men Anders B. Møller-Hansen fortæller, at den er midlertidig.

- Det er en helt ekstraordinær situation, at vi vælger at gøre dette. Vi kan selvfølgelig godt skubbe en smule til afskrivningerne, men det skal også være forsvarligt for selskabet og gasanlægget levetid.

- At pause afskrivningerne på denne måde er noget, vi kan gøre i en kortere periode, men ikke i længere tid med respekt for selskabsøkonomien, understreger han.

Netop fordi løsningen er midlertidig, håber Hillerød Forsyning, at det samme er tilfældet for de voldsomme prisstigninger. De ser helst, at de kan sænke priserne igen om et år eller to.

- Vi forlænger afskrivningsperioden og balancerer dermed kundens omkostninger, indtil prisen på gas forhåbentlig er faldet igen, når gasmarkedet har stabiliseret sig, siger Anders B. Møller-Hansen

Selvom prisstigningen på fjernvarme i Hillerød er væsentlig, er det dog fortsat billigere at være fjernvarmekunde end at have eget olie- eller naturgasfyr.

Det skyldes, at cirka to tredjedele af fjernvarmeproduktionen i Hillerød allerede er blevet omstillet til mere bæredygtige løsninger i form af overskudsvarme, biomasse og solenergi.