15. nov 2021 Lokalt

Strandby: Nyt varmepumpeanlæg leverer grøn fjernvarme

På Strandby Varmeværk står et nyt varmepumpeanlæg færdigt, som fremover vil dække 65 procent af værkets fjernvarmeproduktion. Dermed kan man nu levere grønnere fjernvarme til en mere stabil og billig pris. Det er ikke svært at forstå, hvorfor projektet bliver mødt med stor begejstring fra værkets forbrugere.

Det nye varmepumpeanlæg hos Strandby Varmeværk vil fremover dække 65 procent af værkets fjernvarmeproduktion. Dermed kan man nu levere grønnere fjernvarme til en mere stabil og billig pris. Foto: Strandby Varmeværk.

Forbrugerne hos Strandby Varmeværk får med opførelsen af et nyt varmepumpeanlæg nu leveret næsten 100 procent grøn fjernvarme. I tillæg til de 65 procent fra den nye varmepumpe dækkes yderligere 23 procent af produktionen nemlig af fjernvarmeværkets solfangeranlæg.

De sidste 12 procent dækkes af en elkedel, gasmotor og en gaskedel, men planen er, at fjernvarmeproduktionen skal være 100 procent grøn inden 2030.

Driftsleder Flemming Sørensen fortæller, at beslutningen om at investere i varmepumpeanlægget udsprang af en række fordele for både Strandby Varmeværk og forbrugerne.

- Vi valgte først og fremmest at opføre anlægget for at få varmeprisen ned. Samtidig vil vi gerne kunne rykke i så mange ”håndtag” som muligt, da det giver os mulighed for at holde en mere stabil varmepris.

- Beslutningen var selvfølgelig også præget af, at vi som fjernvarmeværk ønsker at bidrage til den grønne omstilling, forklarer Flemming Sørensen.

Stor opbakning fra forbrugerne

Varmepumpeanlægget blev præsenteret for Strandby Varmeværks forbrugere og interesserede lokale til et åbent hus-arrangement, og her var der ingen tvivl om støtten til projektet.

- Vi har oplevet en solid opbakning til vores tiltag, som vi mener skyldes, at vi har et højt informationsniveau, både økonomisk og teknisk.

- Generelt set er det vigtigt for os at være gennemsigtige overfor vores forbrugere. Det er for os som a.m.b.a. helt naturligt, at vores forbrugere skal kunne følge med i det, der sker på fjernvarmeværket, understreger Flemming Sørensen.

Færdiggørelsen af det nye anlæg kommer på et godt tidspunkt set i lyset af de prisstigninger, mange fjernvarmeværker må varsle for det nye år.

Flemming Sørensen tror dog ikke helt, at fjernvarmeværket undgår stigningerne – men han slår fast, at varmepumpeanlægget absolut har en positiv indvirkning på forbrugernes regning. Det giver nemlig Strandby Varmeværk flere muligheder for at agere og forhandle om de bedste priser på det frie el- og gasmarked.

Entreprenør gik konkurs

Bedst som varmepumpeanlægget stod færdigt, var der dog skår at finde i glæden. Entreprenøren, der stod for etableringen, måtte nemlig begære om konkurs.

Flemming Sørensen forklarer, at anlægget heldigvis allerede var afleveret til værket – men hvem der i stedet skal servicere varmepumperne, er endnu ikke afklaret. Det skal et samarbejde på tværs af lokale fjernvarmeværker til gengæld rette op på.