15. nov 2021 Politisk

Varmepakke skal afbøde stigende energipriser

Regeringen er klar med tre tiltag, der skal afbøde konsekvenserne af de stigende energipriser. En aftale med Dansk Fjernvarme skal sikre udglatning af fjernvarmeregningerne.

- Vi opfordrer blandt andet fjernvarmeværker til at udjævne prishoppet over flere regninger, siger klimaminister Dan Jørgensen i forbindelse med regeringens forslag til at afhjælpe varmeregningerne den kommende vinter. Foto: Ulrik Jantzen.

Energiprisernes himmelflugt er begyndt at vise sig i Danmark på varmeregningen. Derfor melder regeringen ud med tre tiltag, der skal afbøde konsekvenserne for økonomisk vanskeligt stillede borgere. Det fremgår af en fælles pressemeddelelse fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og Beskæftigelsesministeriet.

De globale energipriser betyder, at nogle borgere i Danmark kan risikere en markant større varmeregning, og i de værste tilfælde kan regningen stige med flere tusinde kroner i løbet af de kolde måneder.

Konkret har regeringen indgået en aftale med Dansk Fjernvarme om udglatning af fjernvarmeregningerne. Regeringen og Dansk Fjernvarme opfordrer fjernvarmeselskaberne til at udglatte kundernes regninger, så prisstigningerne ikke kommer på én gang, men bliver fordelt over året.

- Vi opfordrer blandt andet fjernvarmeværker til at udjævne prishoppet over flere regninger, siger klimaminister Dan Jørgensen og tilføjer:

- Og på SparEnergi.dk har vi samlet alle de nødvendige informationer. Så kan man hurtigt se, hvad man selv kan gøre, og hvordan man også kan få økonomisk hjælp til regningen eller til at udskifte det sorte fyr med grøn fjernvarme eller en grøn varmepumpe, som også giver en mindre regning og CO2-udledning.

Ekstraordinær situation
Derudover afsætter regeringen 100 mio. kroner til kommunernes øgede udgifter til f.eks. personligt tillæg til pensionister og kontanthjælpsmodtagere, der bliver ramt at prisstigningerne. Og så bliver der skruet op for informationsindsatsen med råd og vejledning på sparenergi.dk.

- Vi står i en ekstraordinær situation, hvor især prisen på gas til opvarmning er steget så meget, at det nogle steder kan give en meget stor regning. Det er ikke alle, der har økonomien til sådan en uforudset udgift, og derfor er regeringen klar med en varmepakke, der kan hjælpe med at afbøde slaget fra nogle af prisstigningerne, siger klimaminister Dan Jørgensen.

Samtidig med de konkrete tiltag i varmepakken, fortsætter regeringen med at følge udviklingen i energipriser tæt. Samtidig opfordrer regeringen til, at man selv tager affære. Hvis man fx sænker temperaturen med én grad i hele huset eller lejligheden, kan man spare fem procent på varmeregningen.

Et andet råd er ifølge pressemeddelelsen at trække gardiner og persienner for om aftenen og natten for at forhindre varmetab gennem vinduerne. Det sparer på energien og dermed også CO2-udledningen.