08. nov 2021 Lokalt

Lejede fjernvarmeunits er fremtiden i Brande

Hos Brande Fjernvarme kan nye forbrugere nu få installeret en fjernvarmeunit på lejebasis. Med tiden skal lejeløsningen også udrulles til de nuværende forbrugere og forventningen er, at mere eller mindre hele forbrugerbasen skal leje deres fjernvarmeunit i fremtiden.  

Brande Fjernvarme har i dag ca. 1.200 forbrugere, men er for tiden i gang med en kampagne for at udvide fjernvarmeforsyningen til de resterende ca. 800 husstande i Brande, som i dag opvarmes af olie og naturgas.

En nyligt annonceret del af kampagnen er et tilbud om, at nye forbrugere kan vælge at leje en fjernvarmeunit i stedet for selv at skulle betale for installationen. Og det tilbud er ifølge bestyrelsesformand Henrik Kraglund blevet mødt med overvældende interesse fra lokalområdet.

I Brande Fjernvarme tror man faktisk så meget på løsningen, at man forventer at nærmest alle forbrugere – nye som gamle – vil leje deres fjernvarmeunit hos fjernvarmeforsyningen i fremtiden. Ifølge Henrik Kraglund er der flere årsager til optimismen.

- Først og fremmest slipper forbrugeren ved udlejning for at skulle betale for en ny fjernvarmeunit og installationen af den – alt det sørger vi for. Vi løfter dermed udgiften og besværet med selv at installere væk fra forbrugeren og giver dem i stedet en sikkerhedsgaranti, fordi serviceringen af fjernvarmeunit’en hviler på os.

- Som forbruger køber man sig altså til sikkerheden, komforten og færre bekymringer ved at leje sin fjernvarmeunit, forklarer Henrik Kraglund.

Også de nuværende forbrugere forventes at leje deres fjernvarmeunit

De nuværende forbrugere hos Brande Fjernvarme må vente lidt endnu med at tegne en lejekontrakt på en ny fjernvarmeunit. I fjernvarmeforsyningen har man nemlig ikke kapaciteten til at montere units hos nye og nuværende forbrugere samtidig.

Derfor kan de nuværende forbrugere først melde sig til fra næste år – men Henrik Kraglund er ikke i tvivl om, at langt de fleste af dem ligesom de nye forbrugere vil tilslutte sig lejeordningen.

- De fleste af vores forbrugeres varmtvandsbeholdere trænger til at blive udskiftet, og derfor regner jeg stærkt med, at størstedelen vil vælge at leje en ny fjernvarmeunit.

- Når vores lejeløsning er rullet ud til alle i Brande, der gerne vil have fjernvarme, forventer jeg at vi har opsat mellem 1.500 og 2.000 fjernvarmeunits på lejebasis, fortæller Henrik Kraglund.

Der er altså vel at mærke tale om 1.500-2.000 units ud af 2.000 mulige.

En fordel for både forbruger og forsyning

I Brande Fjernvarme anser man de moderne fjernvarmeunits som en fordel for både forsyningen og forbrugeren. Udover at forbrugeren slipper for at skulle investere et større engangsbeløb i unit’en, vil de også kunne mærke en forskel på deres varmeregning.

- Forbrugeren sparer på energien, fordi unit’en automatisk justerer på fremløbstemperaturen ud fra udetemperaturen. For vores vedkommende reduceres returtemperaturen ind til os, hvilket også gør vores forsyning mere effektiv, forklarer Henrik Kraglund.

Kampagnen med at få de resterende ca. 800 husstande i Brande til at sige ja til fjernvarme har ifølge Henrik Kraglund indtil videre været en bragende succes. Dermed kan størstedelen af Brande by altså fremover være forsynet med lejede fjernvarmeunits.