29. okt 2021 Landsmøde

Dan Jørgensen: Bred opbakning til fjernvarmen

Der er bred politisk opbakning til fjernvarmen, ikke bare hos regeringen. Det understregede klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen på Dansk Fjernvarmes landsmøde.

- Det er ikke så tit, vi hører om det danske fjernvarmeeventyr og det er ærgerligt og ufortjent, lød det fra klimaminister Dan Jørgensen, da han åbnede fredagens indslag på Landsmøde 2021. Foto: Jesper Voldgaard.

- Vi har i Danmark haft et vindmølleeventyr. Det begreb er brugt mange gange. Men det er ikke så tit, vi hører om det danske fjernvarmeeventyr og det er ærgerligt og ufortjent.

Sådan lød det fra en veloplagt minister Dan Jørgensen, der fredag morgen indtog den store scene i Aalborg Kongres & Kultur Center hvor Dansk Fjernvarme holder landsmøde. Han brugte sin tale til at sende sin opbakning og anerkendelse til fjernvarmesektoren, der også indledningsvist fik stor ros for at have navigeret sig ”outstanding” igennem corona-krisen.

Mest handlede det dog om de fremadrettede udfordringer, Danmark står i med hensyn til den grønne omstilling. En opgave, hvor fjernvarmen er udset til at spille en nøglerolle - særligt fordi fjernvarmen er så vigtig en del af den sektorkobling, der er bred enighed om skal lykkes hvis den grønne omstilling skal lykkes.

- Vi skal være foregangsland på PtX-området og fjernvarmen kommer til at spille en nøglerolle. Specielt i den første tid, men også på længere sigt. De lande, der er bedt til at sektorkoble og udnytte alle dele i deres energisystemer bliver de mest konkurrencedygtige. Det at overskudsvarmen kan udnyttes, kan blive den brik, der gør det hele muligt - udover selve værdien ved at udnytte varmen, selvfølgelig, sagde Dan Jørgensen på landsmødescenen.

Den rette balance
Ministeren kom også ind på den grønne omstilling, der skal ske af de mange husstande der fortsat holder sig varme ved hjælpe af et gas- eller oliefyr. Fremover skal rigtig mange af dem have fjernvarme mens andre skal have en individuel varmepumpe og ministeren anerkendte at der ligger en væsentlig opgave i at trække de rette streger på landkortet.

- Der ligger en stor rolle til kommunerne, de er jo planlægningsmyndighed. Jeg synes faktisk, at det går godt selvom der sikkert er nogle steder, hvor I gerne må trykke dem lidt på maven, sagde ministeren med et smil og fortsatte:

- Vi prøver at skabe gode rammevilkår, for vi skal af med individuelle gas og oliefyr. Der er støtte til både fjernvarmen og individuelle varmepumper. Uden at afsløre for meget fra politiske forhandlinger kan jeg da godt afsløre, at noget af det, vi diskuterer netop er, hvordan vi finder balancen. Om vi har fundet den…? Det tror jeg. Men det er jo eksempelvis derfor, vi ikke fordeler alle penge i ét hug, for så vi kan justere. Det er noget, kommunerne skal indtænke i deres strategiske energiplanlægning.