28. okt 2021 Landsmøde

Konverteringer trak mange til

Der er stor interesse i at omstille sort varme med grøn fjernvarme rundt om i Danmark. Til en mini-session om konverteringer på Dansk Fjernvarmes landsmøde blev alle sæder fyldt. 

Der var ingen ledige stole til mødet om bestyrelsesopgaverne i forbindelse med konverteringsprojekter. Tilmed stod flere op under det time lange møde.

Der er godt gang i konverteringsprojekter i de danske fjernvarmeselskaber. Det blev understreget af den store interesse for en mini-session til Dansk Fjernvarmes landsmøde.

I et tætpakket Lille Teater på Aalborg Kultur og Kongrescenter var omkring 250 mødt op for at følge debatten mellem seks bestyrelsesmedlemmer, der fortalte om deres erfaringer med konverteringsprojekter.

Nina Marie Holmboe indledte sessionen med at tale om, at i modsætning til andre brancher skal fjernvarmeselskaberne ikke konkurrere mod hinanden.

- Det er en af fjernvarmens fordele. Vi kan dele vores erfaringer med hinanden og kan lære af hinanden, sagde hun i sin indledning.   

Panelet bestod af Søren Edlefsen, formand, Assens Fjernvarme, Sophus Vørsing, formand, Greve Fjernvarme, Lars Fischer og Kristoffer Petersen, begge bestyrelsesmedlemmer i Næstved Fjernvarme, Anders Nørregård, formand, Middelfart Fjernvarme og Søren Knudsen, formand, Haderslev Fjernvarme.

Fælles for dem er, at deres fjernvarmeselskaber er i gang med konverteringsprojekter, men der er stor forskel på, hvor langt i processen de enkelte selskaber er.

Spørgelysten var stor fra salen, der fik mange gode erfaringer med fra panelet.

Ét af spørgsmålene gik på, hvor høj en pris for tilslutning man kunne tage i et konverteringsprojekt.

Her svarede Søren Knudsen, at man i Haderslev har valgt at tilbyde tilslutning til 0 kroner, mens Søren Edlefsen fra Assens supplerede:

- Vi tager 5.000 kroner for det. Men om det er 0 eller 5.000 er ligegyldigt. Det handler om at få nogle varmekunder på. Så må man tage sig af at fordele regningen bagefter, sagde formanden fra Assens. 

I forhold til tilslutningspligten var der bred enighed om, at fjernvarmen skal være konkurrencedygtig.

- For ellers har vi ingen berettigelse, lød det fra Lars Fischer, Næstved Fjernvarme.

- Vi beholder kun vores kunder ved at være attraktive og ikke blive selvfede. Og vi skal huske engang imellem at spille djævelens advokat for os selv, så vi tester vores beslutninger, sagde Søren Knudsen.

Flere i panelet fortalte også om, hvordan de aktivt påvirker sammensætningen af bestyrelsen. I både Haderslev og Næstved vælger de bestyrelsesmedlemmer blandt deres andelshavere efter kvalifikationer.

- Det er politisk, hvad enten vi kan lide det eller ej. Man skal have forståelse for, at der er nogle processer, hvor man kan få spændt ben. Det er et vilkår. Men det handler også om at være gode til at finde nogle gode medlemmer til bestyrelsen. Blandt andelshavere er der masser af gode kræfter med forskellig baggrund, sagde Kristoffer Petersen fra Næstved Fjernvarme.