11. okt 2021 Lokalt

Sorø indvier værk med haveaffald

Torsdag åbner Sorø Fjernvarmeværk officielt for det nye fjernvarmeværk, der bruger haveaffald som sit primære brændsel. 

Sorø Fjernvarme går nye og mere grønne tider i møde, når de torsdag officielt indvier deres nye fjernvarmeværk, Sorø Bioenergi. Værket kommer nemlig til at bruge lokalt have- og parkaffald som den primære energikilde til produktion af varme til de godt 1.700 fjernvarmekunder i Sorø.

Det er AffaldPlus, der står for at modtage haveaffald for borgerne i seks kommuner, og affaldet bliver omdannet til biobrændsel. Brændslet bliver til fjernvarme på Sorø Bioenergi, der er det første af sin slags i Danmark.

- Vi glæder os over at kunne bruge lokale energiressourcer. Samtidig kan vi levere klimavenlig CO2-neutral varme, siger energichef Ole Andersen fra AffaldPlus, som ejer det nye fjernvarmeværk.

- Vi regnede på en lang række scenarier med forskellige energikilder, og det stod klart, når vi sammenlignede, at have- og parkaffaldsløsningen ikke blot er den billigste for forbrugerne, det er også den klart mest klimavenlige løsning, siger Ole Andersen.

Haveaffaldet bliver tidligere anset for at være et affaldsprodukt, der blev komposteret. Ved kompostering udledes samme mængde CO2 som ved afbrænding, men fremover får man altså grøn varme og el.

Det er Dall Energy, der har leveret teknologien til værket efter at have vundet opgaven via et EU-udbud. Det er det syvende fjernvarmeværk Hørsholm-virksomheden opfører. Jens Dall Bentzen peger på, at den seneste udvikling med markant stigende priser på el og naturgas viser, at det er en god idé at satse på flere klimavenlige energikilder.

- Vi har hverken blæst eller sol konstant. Derfor er det en god idé at supplere med værker, der bruger biomasse som energikilde, siger han.

Indvielsen finder sted torsdag den 14. oktober fra kl. 10 til 12 på det nye værk på Kragelundsvej 12 i Sorø.

Her kan du læse mere Sorø Bioenergi os AffaldPlus.