30. sep 2021 Pressemeddelelse

Gode takter i regeringens grønne køreplan

Køreplan giver overblik over de mange klimainitiativer, men vigtige beslutninger og ikke mindst handling udestår, lyder det fra Dansk Fjernvarme.

- Vi har både løsningerne og viljen til at få bredt den grønne fjernvarme ud, lyder budskabet fra direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen.

Klimaminister Dan Jørgensen fremlagde onsdag en grøn køreplan fra regeringen. Køreplanen skal anvise, hvordan Danmark når i mål med de nødvendige CO2-reduktioner frem mod 2030 og 2050. Dansk Fjernvarme ser positivt på, at der nu er lagt en plan på bordet. 

- Det er positivt, at vi nu får et samlet overblik over de initiativer, der er taget og hvilke beslutninger, der mangler at blive truffet, så vi kan komme i mål med den grønne omstilling, lyder det fra Kim Mortensen, der er direktør i brancheforeningen Dansk Fjernvarme. 

I dag er der godt og vel 500.000 boliger, der fortsat opvarmes individuelt med fossil energi. Dansk Fjernvarme mener, at de boliger hurtigst muligt skal have grøn varme i stedet for. 

- Jeg forstår godt, at der er flere, der utålmodige. Det er vi også i fjernvarmen. Her går vi under nogle af de mest lavthængende frugter i at få udfaset den sorte energi i boligerne, så de kan komme over på den grønne fjernvarme. Her skønner regeringen, at der i 2030 fortsat vil være cirka 300.000 boliger på fossil energi. Det er der slet ingen grund til, siger Kim Mortensen, der fortsætter:

- Vi har både løsningerne og viljen til at få bredt den grønne fjernvarme ud. Det kræver blot, at kommunerne får mulighed for at lave klog energiplanlægning, så der ikke kommer små varmepumper ud i villakvartererne, hvor al fornuft siger, at der skal være fjernvarme. De individuelle varmepumper skal udbredes massivt i de tyndtbefolkede egne af landet, hvor der ikke er det samme hensyn til støj, og hvor behovet for ny el-infrastruktur er begrænset. 

Han understreger videre:

- Her og nu kræver det, at sektoren får arbejdsro og ikke skal gennemføre den grønne omstilling under myndighedernes trussel om en ny, bureaukratisk økonomisk regulering af fjernvarmeselskaberne. 

Haster med politiske beslutninger om CCS
Direktøren understreger dog, at det samtidig haster med afklaring på en række områder. Det gælder blandt andet konkrete beslutninger om fangst af CO2, CCS/U og den tilhørende infrastruktur.

- Regeringen har sagt, at den om ganske kort tid præsenterer sin CCS strategi. Det hilser Dansk Fjernvarme velkommen, men derefter bør der gå ikke al for lang tid, inden der bliver taget konkrete politiske beslutninger. Det er overordentlig store investeringer, som energisektoren skal foretage, samtidig med, at vi skal sikre, at vi udnytter CO2’en de mest hensigtsmæssige steder fra. Det tager tid, og derfor haster det med at få rammerne på plads, slutter direktøren.