30. aug 2021 Politisk

Dansk Fjernvarme efterlyser grønne initiativer i finanslovsudspil

Danmarks stærke økonomi og behovet for grøn omstilling bør gå hånd i hånd i en ny finanslov. Det mener Dansk Fjernvarme, der efterlyser konkrete initiativer til grøn omstilling.

Danmark har en stærk økonomi. Nu er det på tide, at vi tager de næste og afgørende skridt i omstillingen af vores samfund til at blive et grøn og bæredygtigt samfund.

Det kræver ifølge Dansk Fjernvarme fuld opmærksomhed.

- Vi har brug for en grøn skattereform, der sætter en fair pris på CO2, hvor vi får ligestillet afgiften på el, så også fjernvarmeforbrugere får incitament til at investere i en elbil, og hvor vi får udbredt de store varmepumper i fjernvarmen, der netop kan løse en stor del af den gordiske knude med at lagre den fluktuerende energi, siger Kim Mortensen, der er direktør i Dansk Fjernvarme, der er brancheorganisation for hele landets fjernvarmeselskaber.

Grønne teknologier mangler politisk fokus
Helt konkret efterlyser brancheorganisationen fokus på en række teknologier, der kræver politisk opbakning, før de kan få indfriet deres potentiale og levere deres bidrag til den grønne omstilling.

- Vi mangler at se udspil på, hvordan vi kommer i mål med udviklingen af de teknologier, der skal sikre at Danmark når 70 procent-målsætningen bedst og billigst. Det betyder, at vi skal have en helt grøn el- og varmeforsyning. Det gælder blandt negativ CO2-udledning gennem CCS-anlæg, udvikling og forsøg med geotermi samt udnyttelse af overskudsvarme fra industri, datacentre og de kommende PtX-anlæg. Derfor håber jeg også, at regeringens udspil i forhandlingerne bliver fulgt op af nye initiativer, så vi kan udnytte det grønne momentum og komme i mål med omstillingen i el- og varmeforsyningen.