16. aug 2021 Lokalt

Aalborg Forsyning dropper damvarmelager

Nu skal der i stedet investeres i ståltanke, der kan lagre op mod 200.000 kubikmeter varmt vand. 

Et 500.000 kubikmeter stort damvarmelager er nu taget af bordet hos Aalborg Forsyning. I stedet arbejder man nu på planer om at bygge et noget mindre varmelager, der er baseret på at opbevare varmt vand i ståltanke.

Den oprindelige plan er strandet på, at undergrunden ved Afffalds- og Genbrugscentret Rørdal i det østlige Aalborg har sig at være uegnet til at rumme et damvarmelager.

- Vi troede faktisk, at vi havde fundet en genial placering i et ubrugt område med store volde. Men prøveboringer har vist, at undergrunden under den gamle losseplads gynger og ikke egner sig til at bygge damvarme. Derfor var de priser vi fik ind også helt hen i vejret, fortæller vicedirektør i Aalborg Forsyning, Jesper Høstgaard-Jensen, til Energy Supply.

Nu er det i stedet planen, at der bygges store ståltanke med en samlet kapacitet på 200.000 kubikmeter på den anden side af fjorden i forhold til Nordjyllandsværket. Projektet er godkendt af bestyrelsen op til sommerferien, og Aalborg Forsyning er i færd med forberede udbuddet på det nye lagringsprojekt.

Ifølge Energy Supply er det nye lager en del af et større set-up, der skal erstatte det storstilede geotermiprojekt, som forsyningsselskabet droppede kort før jul. Det omfatter investering i en 6 MW varmepumpe, der skal udnytte varmen i spildevandet på renseanlæg Øst, og 150 MW elkedler. En investering på rundt regnet 673 millioner kroner.

Det forventes, at det nye lager står klar i 2022-2023, mens elkedlerne vil være produktionsklar i 2024.