24. jun 2021 PULS

Politisk er der stor enighed om klimapolitikken

Men partierne på Christiansborg er usikre på, hvordan de skal positionere sig på klimaspørgsmål i forhold til vælgerne, lød det Troels Mylenberg, da han gav en overflyvning på energipolitikken under PULS 2021.

Troels Mylenberg slog fast, at partierne på Christiansborg lige nu er udfordret på, hvordan de skal positionere sig på klimaudfordringerne i forhold til deres vælgere. Foto: Jesper Voldgaard.

Troels Mylenberg – tidligere politisk redaktør på TV2 – skulle på PULS 2021 give en hurtig overflyvning på, hvordan de politiske partier ser på klimapolitikken. Han aktualiserede det med at indlede med at fortælle om lanceringen af en bog, der har set på vælgerbevægelserne i forbindelse med det seneste valg til Folketinget i 2019.

Og han kunne bekræfte, at der er substans i, at valget blev døbt ”Klimavalget”. Undersøgelsen viser nemlig, at det rent faktisk var en klimavalg på tværs af aldersgrupper og vælgergrupper. Ja helt ind i partierne var der tale om, at vælgerne stemte med klimaudfordringerne in mente.

- 55 procent af alle vælgere på tværs af partier svarede i den sidste uge op til valget, at klimaet var det vigtigste ved netop det valg, lød det fra Troels Mylenberg, der understregede, at det fx også var gældende for de vælgere, der tidligere havde stemt på Dansk Folkeparti og gjorde det igen i 2019.

Positioneringen er det store problem
Og den helt store udfordring for de politiske partier er netop, hvordan de skal handle på, at så stor en del af befolkningen – i hvert fald ved valget i 2019 – anså klimaet som helt centralt for, hvor de ville lægge deres stemme.

Som Mylenberg nævnte, så er der meget, der tyder på, at partierne stort set er enige om tilgangen og løsningen på mange af klimaudfordringerne, når de befinder sig i forhandlingslokalerne. Problemet er snarere, når de er uden for forhandlingerne og skal tale til og med vælgerne.

- De skal finde deres egne ben og en position i forhold til vælgerne, så det kan blive blodigt, når vi kommer til det næste valg. For hvad er positionen der? Kan S fx holde til at blive anset for at være fodslæbende i forhold til deres støttepartier, lød det retorisk fra Mylenberg.

En helt særlig rolle til fjernvarmen
Der er med andre ord vælgere – eller stemmer – på spil for partierne på Christiansborg, ifølge Troels Mylenberg, og det er en gylden mulighed for fx fjernvarmeselskaberne til at blande sig og komme på banen.

Han påpegede, at energipolitik før i tiden ikke trak store overskrifter, men at det er anderledes nu. Og som han sagde, så bliver det diskuteret på et meget højt politisk niveau af en masse, der ikke ved meget om energi og forsyning.

- Og fordi vælgerne heller ikke ved så meget om det, så giver det jer i fjernvarme- og forsyningsbranchen en helt særlig rolle. Det har aldrig været vigtigere for jer at træde ind på scenen og komme med jeres bud og holdninger. Derfor har det aldrig været vigtigere for sådan nogle som jer at blande jer i energipolitikken. I har ikke engang tid til at sidde her.

Du kan i øvrigt høre mere til, hvordan Troels Mylenberg vurderer det politiske spil på Christiansborg i det kommende efterår. Han er nemlig en af deltagerne i den kommende udgave af Podcasten Fjernvarmen