17. jun 2021 Lokalt

Ryslinge får fjernvarme fra Midtfyns Energi

Midtfyns Energi er lykkedes med at få tilstrækkelig tilslutning i Ryslinge til fjernvarmeudvidelse – den lokale høj- og efterskole sikrede, at den nødvendige tilslutning kom over 50 procent. 

Formand for Ringe Fjernvarmeselskab, Niels Andersen (tv), og direktør i Midtfyns Energi, Karsten Godiksen, kan nu se frem til, at arbejdet med at udbrede fjernvarmen til Ryslinge bliver til noget. Foto: Jesper Voldgaard.

Det har været en lang kamp for Midtfyns Energi, men nu er man endelig kommet i hus med en udvidelse af fjernvarmen, så konverteringen til grøn fjernvarme kan begynde i Ryslinge. I begyndelsen af juni nåede tilslutningsprocenten 50, og dermed kan de første forbrugere i Ryslinge se frem til snart at få fjernvarme.

Det sidste stykke over den kritiske grænse for tilslutning kom, da Ryslinge Høj- og Efterskole besluttede sig for at lave en aftale om fjernvarme med Midtfyns Energi, fremgår det af en pressemeddelelse.

- Ryslinge Høj- og Efterskole har valgt at tilslutte sig fjernvarmen, og vi har den seneste tid fået flere henvendelser fra interesserede. Så hvis det har været op ad bakke i mange år, kan vi mærke, at det er vendt nu, siger en glad Karsten Godiksen, direktør hos Midtfyns Energi.

God økonomi, grøn løsning - og godt fællesskab
For Ryslinge Høj- og Efterskole er valget af fjernvarme en yderst velovervejet beslutning. Gennem det seneste halvandet år har skolen undersøgt mulighederne, fordi det nuværende varmeanlæg er delvist nedslidt.

- Vi skulle investere, men i hvad? Det har vi diskuteret og regnet intenst på. Men i dag er det en enig ledelse og bestyrelse, der bakker op om fjernvarmen. I sidste ende blev det afgørende både økonomien - og at Energistyrelsen med sit tilskud til projektet blåstempler fjernvarmen som en mulighed, forklarer Helge Andersen Lund, der er forstander på skolen.

Han lægger heller ikke skjul på, at skolen er bevidst om sin rolle i lokalsamfundet.

- Vi skal løse klimaudfordringerne i fællesskab, og som skole og forbruger vil vi naturligvis gerne bidrage til det. Skiftet til fjernvarme giver os også en oplagt anledning til at gøre klimaet til en del af samtalen med eleverne på skolen.

Flisværk er klar til udvidelsen
For fjernvarmen betyder udvidelsen til Ryslinge, at der bliver god brug for det nye flisværk, der står klar til efteråret.

- Vores nye anlæg kommer til at producere varme på fynsk træflis og overskud fra haver og parker. Begge dele regnes som CO2-neutralt brændsel, og det vil dække spidsbelastningen om vinteren. Når vi udvider til Ryslinge, er næste logiske skridt en storskala varmepumpe, der kan sikre varmen i Ryslinge resten af året, fortæller Karsten Godiksen.

Fjernvarmen i Ringe er allerede tæt på 100 procent CO2-neutral. Solvarmeanlægget bidrager med hele 23 procent af den årlige varmeproduktion, og med det nye flisværk bliver gaskedlerne en yderst sjælden nødvendighed.