25. feb 2021 Politisk

"Vi skal i gang med geotermi nu"

Skal Danmark i gang med geotermi, skal der rykkes nu. Der er ikke tid til at vente på at tage beslutninger om to år. Sådan lød budskabet fra den 5. årlige geotermikonference, som Geoop og Dansk Fjernvarme stod bag. ​

190 deltagere var tilmeldt den 5. årlige geotermikonference, der på grund af omstændighederne blev afholdt virtuelt. Så mange har der aldrig været samlet tidligere, når konferencen er blevet afholdt på Christiansborg.

Interessen for geotermi er altså stor. Det blev understreget af, at første indlæg på programmet – efter en fælles velkomst fra Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen og Enhedslistens klimaordfører Søren Egge Rasmussen – kom fra klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Han lagde ud med at tale om potentialet for geotermi – at det kan dække 15-30 procent af varmebehovet i Danmark uanset vejret – og hvor gode betingelser, der er for at udnytte varmen fra den danske undergrund på grund af fjernvarmesystemet.

- Og det lyder meget enkelt at bore et hul i jorden og trække varmt vand op. Men så enkelt er det desværre ikke. Det koster. Man skal være villig til at løbe en risiko. Og I, fjernvarmebranchen, skal beslutte, om geotermi er risikoen værd. Hvad skal der til for, at geotermi er et reelt alternativ? spurgte ministeren i forhold til, at geotermi blevet italesat som afløser for en del af biomassen.

Han opfordrede bagefter til en konstruktiv dialog med den taskforce, der er nedsat for at se på geotermi i Danmark.

- Regeringen vil meget gerne lytte til jer og tage jeres budskaber med, når der skal laves politik, lød det fra Dan Jørgensen, der samtidig medgav, at regeringen er interesseret i at komme i gang hurtigt – og ikke blot vente to år på resultater fra den nedsatte taskforce.

Det glædede direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen:

- Det er godt arbejdet er sat i gang. Der er brug for støttemidler. For som ved alle andre vedvarende energikilder som tidligere vind og sol, har der været brug for en igangsætningsstøtte, sagde han.

At der skal fart på politisk handling blev understreget af en efterfølgende paneldebat med Jette Miller fra De Frie Energiselskaber som ordstyrer.

Her var der enighed om, at geotermi som en grøn, bæredygtig og stabil varmekilde kan erstatte kul og reducere brugen af biomasse i energisektoren. Men der skal ske handling nu.

- I Aarhus har vi har en målsætning om at reducere vores CO2-udslip med 100 procent. For at nå det skal vi planlægge langt frem. Og hvis ikke vi kommer i gang nu, så misser vi hullet, og så skal vi noget andet. Så det er så utroligt vigtigt, at hvis geotermi skal blive det næste eksporteventyr, og vi skal teste noget af her i landet, så skal vi i gang nu! sagde direktør ved AffaldVarme Aarhus, Bjarne Munk Jensen.

Og handling var Christian Ibsen fra tænketanken Concito enig i.

- Vi står overfor en klimaudfordring, hvor det haster med at få gjort noget. Hvad tæller, og hvad tæller ikke? Vores energisystem skal i fremtiden af med fossile brændsler og den samlede mængde biomasse skal markant ned. Og der skal vi have noget andet grundlast ind. Der kan geotermi spille en afgørende rolle, sagde han.

Sidste ord fik Kim Mortensen, hvor han nærmest opsummerede flere pointer fra dagens andre indlæg.

Geotermi kan levere grøn og bæredygtig og stabil varme hele året. Det kan erstatte kul og reducere brugen af biomasse, mens anlæggene kan producere varme i 30-50 år. Det er oplagt til den grønne omstilling, vi står overfor nu.

- Den taskforce skal være hurtigt arbejdende og løbende arbejdende. Hvis der går to år, inden konklusionerne er klar, og tre år inden økonomien er på plads, og et til to år med behandlinger i EU i forhold til statsstøtteregler, så er jeg bange for, at de aktører, der er på markedet lige nu, og de energiselskaber, der skal aftage varmen, er gået andre veje og har fundet andre løsninger. Mit signal er, at man skal finde mellem en halv og en hel milliard kroner til at understøtte teknologien. Og vi skal have rammevilkår, der kan afdække risikoen. Den løsning skal findes i indeværende år, lød opfordringen fra Kim Mortensen.