29. jan 2021 Lokalt

Gentofte gør klar til at få 6000 på fjernvarmenettet

Gentofte Kommunalbestyrelse støtter et konverteringsprojekt for at få mere end 6000 yderligere på fjernvarmen – fjernvarmeselskabet regner med, at de første konverteringer sker sidst på året.

Der kommer til at blive brugt rigtig mange fjernvarmerør i de kommende år i Gentofte Kommune, hvis Gentofte Gladsaxe Fjernvarme får endelig godkendelse på deres konverteringsprojekt, der potentielt vil sikre lige over 6.000 boliger og bygninger fjernvarme over de kommende år. Foto: Jesper Voldgaard.

- Vi får travlt.

Driftschef Johan Heinesen fra Gentofte Gladsaxe Fjernvarme er helt ærlig om de kommende måneder for ham selv og medarbejderne, efter at kommunalbestyrelsen i Gentofte i denne uge enstemmigt har sendt et forslag om potentielt mere end 6.000 konverteringer i høring.

Hvis forslaget som ventet klarer sig igennem høringsperioden, vil det være godkendt om et par måneder, så det lokale fjernvarmeselskab får helt bogstaveligt talt travlt med at få omsat projektet til virkelighed i månederne derefter. Det er nemlig planen, at de første konverteringer skal finde sted allerede i år.

- Jeg håber på, at vi kan nå mellem 150 og 200 konverteringer allerede her i efteråret. Det har vi gjort tidligere, og det tror jeg på, at vi kan igen. Og så skal vi gerne op på 1.000 årlige konverteringer derefter, siger Johan Heinesen.

Masser af ros fra politikerne og Dansk Fjernvarme
Der var som sagt enstemmighed, da Gentofte Kommunalbestyrelse mandag aften i denne uge havde projektforslaget på sin dagsorden. Borgmester Hans Toft fremlagde projektet, der fik masser af roser fra viceborgmester Søren B. Heisel fra Socialdemokratiet.

- Der er rigtig mange borgere, der har ventet på at få fjernvarme, og projektforslaget viser jo, at det ikke bare er godt, grønt nyt til borgerne, men at det også prismæssigt er en god nyhed for dem. Så et stort ja herfra, lød det fra viceborgmesteren på mødet, der som så mange andre møder for tiden blev afviklet online.

Der er også mange roser fra Dansk Fjernvarme – brancheorganisationen for de danske fjernvarmeværker – til både Gentofte Gladsaxe Fjernvarmeværk og Gentofte Kommune for at have taget et markant skridt mod den grønne omstilling.

- Lykønskningen gælder dog især de fremtidige fjernvarmeborgere i Gentofte Kommune, der igennem så mange år netop har efterspurgt fjernvarme og de mange fordele, der følger for varmebrugerne. Og med et potentiale på 6.000, der går væk fra sort varme og over på grøn varme, kommer der fuld damp på den grønne omstilling, siger chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, Nicolai Kipp.

Lang proces for at konvertere
Konverteringen af bygninger og boliger i Gentofte Kommune har været længe undervejs, men kommunens plan fra 2010 har været hæmmet af, at statens samfundsøkonomiske krav satte en stopper for den videre udbygning efter fase tre ud af i alt seks faser.

Klimaaftalen fra sommeren 2020 har imidlertid betydet, at der nu ikke længere er lovmæssige krav om hensyntagen til naturgas, og det åbner for den storstilede videreførelse af de oprindelige konverteringsplaner i Gentofte.

Det bliver nemmere denne gang
Johan Heinesen fortæller, at Gentofte Gladsaxe Fjernvarme i første omgang skal i gang med at lave udbud på de forskellige etaper af den forestående konverteringsbølge i kommunen, og at man samtidig skal have styr på markedsføringen i forhold til de potentielle nye kunder.

Han vurderer, at det sammenlignet med de tidligere udbygninger denne gang bliver nemmere at få varmekunderne over på fjernvarmen.

- Tidligere har det været et valg mellem naturgas og fjernvarme, og det er det jo ikke længere. Og fordi der nu også er en politisk beslutning om, at gassen skal ud af opvarmningen, så forventer jeg, at det bliver nemmere, siger Johan Heinesen.

I forhold til hvor mange, der i sidste ende skifter til fjernvarmen, lyder buddet fra driftschefen på, at det lander omkring 90 procent.

- Jeg tror, at det er meget realistisk, når vi ser på vores tidligere erfaringer, siger Johan Heinesen.