03. jan 2021

Ryslinge skal konverteres med Fjernvarmepuljen

Midtfyns Energi har igennem længere tid forsøgt at få fjernvarmen til Ryslinge – nu gør man endnu et forsøg med tilskud fra Fjernvarmepuljen.

Direktør Karsten Godiksen: - Projektet bliver ikke til noget, hvis vi ender med ikke at få et tilskud. Vi har prøvet uden, og så det vil vi ikke bruge mere energi på igen, konstaterer han. Foto: Jesper Voldgaard.

Ryslinge ligger på den anden side af Svendborgmotorvejen og er ikke mere end tre-fire kilometer fra Ringe. Derfor har der i snart en del år været diskussion om muligheden for, at Midtfyns Energi i Ringe får udvidet fjernvarmedækningen til også at omfatte i hvert fald hovedparten af de omkring 900 huse i Ryslinge.

Midtfyns Energi gør nu endnu et forsøg, og Fjernvarmepuljen bliver central for, at det skal lykkes at få den nødvendige tilslutningsandel på 50 procent – og meget gerne lidt mere, lyder det fra direktør Karsten Godiksen.

- Projektet bliver ikke til noget, hvis vi ender med ikke at få et tilskud. Vi har prøvet uden, og så det vil vi ikke bruge mere energi på igen, konstaterer han.

Halvvejs i mål med tilsagn
I 2019 arbejdede Midtfyns Energi på at få fjernvarmen til nabobyen Ryslinge, men det kom aldrig rigtig i gang, men med klimaaftalen fra juni vejrede man ny morgenluft, fordi der blev taget beslutning om konverteringsincitamenter via konverteringspuljer.

Det er i løbet af efteråret blevet omsat til fire konkrete tilskudspuljer, og derfor er projektet blevet genoplivet i håb om, at det vil kunne overtale de potentielle kunder i Ryslinge til at gå med i konverteringsprojektet.

Karsten Godiksen fortæller, at planen er, at man søger tilskud i februar og sender projektet ind til godkendelse i Faaborg-Midtfyn Kommune. Derfor er man allerede i gang med en kampagne i Ryslinge for at synliggøre projektet og få tilslutningstilsagn.

- Nu og her har vi en tilslutning er på omkring 200 husstande, så vi er omkring halvvejs mod de nødvendige 50 procent. Og vi skal også gerne op på mere – helst 600 – førend det rigtig hænger sammen, lyder vurderingen fra direktøren.

Aktiv borgergruppe
Det naturlige spørgsmål, efter at man forgæves har forsøgt at få borgerne i Ryslinge med på projektet igennem så lang tid, er, hvorfor Midtfyns Energi bliver ved. Forklaring er ifølge Karsten Godiksen, at der lokalt i Ryslinge er en meget aktiv borgergruppe, der arbejder ihærdigt på at få fjernvarme til byen.

- De har været fantastiske og bliver ved med at presse på for at få fjernvarme og holder gryden i kog. Og hos os synes vi, at det er et projekt, der passer meget godt ind i den grønne omstilling. Og jeg har det lidt sådan, at når der er omkring 900 huse, så skal det kunne lade sig gøre og hænge samme. Ellers er der da ikke noget, der kan hænge samme, siger han med henvisning til, at der er mange byer af samme størrelse, der har fjernvarme i forvejen.

Nyt koncept
Udover at man altså baserer projektet på, at det skal kunne indeholde tilskud fra Fjernvarmepuljen, så har man fra Midtfyns Energi ændret på projektet fra tidligere. Tidligere lød tilbuddet til husejerne i Ryslinge på, at man fik rabat ved tilslutning til fjernvarmen.

- Nu tilbyder vi i stedet, at Midtfyns Energi står for det hele – tilslutning og nedtagning af det fyr, som de har i forvejen. Vi siger, at deres varmeforsyning virker, når vi kommer, og det virker, når vi går igen – men så er det bare med fjernvarme, siger Karsten Godiksen.

Konkret vil de nye fjernvarmekunder fortsat skulle have penge op af lommen, men der bliver tale om en lille engangsbetaling. I stedet skal der så betales en ekstra afgift over de kommende 10 år, forklarer Karsten Godiksen.