21. dec 2020

Lemvig Varmeværk leverer stor CO2-besparelse med industrikonvertering

Fjernvarmeselskabernes konverteringer i hele landet fortsætter med ufortrøden hast, og det ses også i Lemvig, hvor Lemvig Varmeværk nu udvider og snart kan koble syv virksomheder på fjernvarmenettet.

De syv virksomheder ligger placeret i et industriområde ved den navnkundige landsby Rom, hvor fjernvarmeudvidelsen kommer til at dække 35.000 kvadratmeter. Virksomhederne fyrer i dag med olie- og pillefyr. Med konverteringen til fjernvarmen sikrer Lemvig Varmeværk de nye virksomhedskunder en CO2-besparelse på næsten 5000 ton over de næste 20 år.

- Vi er CO2-neutrale og har stabile og lave varmepriser. Virksomhederne derude har meget andet at koncentrere sig om end et fyr. Det skal bare fungere, så de kan koncentrere sig om det, de er gode til, og så gør vi det samme. Det er meget glædeligt, at de nu kommer med på fjernvarmen, siger Thomas Byskov fra Lemvig Varmeværk, der er leder på projektet.

Syv ud af otte virksomheder tilslutter sig
En glædelig udvikling i Lemvig, for det har holdt hårdt at få projektet igennem. I første omgang forsøgte Lemvig Varmeværk at koble industriområdet på fjernvarmen i forbindelse med en udvidelse til landsbyerne Lomborg og Ramme sidste år. Her måtte en af virksomhederne dog betakke sig, og så var økonomien i projektet ikke tilstede længere.

For ikke længe siden slog en ny virksomhed dog dørene op i Roms industrikvarter. Virksomheden havde en forventning om at skulle på fjernvarmen. Thomas Byskov fik grøn lys fra bestyrelsen til at forsøge sig med projektet nok engang. Syv ud af de otte virksomheder i området takkede ja. Projektet kunne nu tage form.

Fjernvarme vandt over varmepumpe
Blandt virksomhederne i området finder man Rom Autoværksted. Her trænger indehaver Jørgen Kamstrup til at komme af med sit oliefyr.

Eftersom han troede, fjernvarmen ikke længere var en mulighed efter det mislykkede konverteringsprojekt, havde Jørgen Kamstrup købt en luft-til-vand-varmepumpe til sit kombinerede parcelhus og autoværksted.

Varmepumpen var indkøbt og stod i garagen, klar til at blive sat op om mandagen, hvor den lokale smed skulle foretage installationen. Tilfældet ville dog, at Thomas Byskov havde fået genberegnet fjernvarmeprojektet og fået tilladelse til at gå videre af bestyrelsen. Fire dage før installationen af sin varmepumpe, blev Jørgen Kamstrup ringet op af Thomas Byskov med tilbuddet om at komme med på fjernvarmen alligevel. Og så blev varmepumpen i garagen og sat til salg.

- Kunne jeg komme af med varmepumpen, ville jeg da meget hellere have fjernvarmen. Fjernvarme er vedligeholdelsesfri, og der er ikke behov for service på samme måde som med en varmepumpe. Det er meget lettere. Og så er fjernvarme, det billigste du kan få overhovedet, fortæller Jørgen Kamstrup.

Vigtigt med tæt kontakt til kunder
I Lemvig Fjernvarme kigger man også på andre nye mulige konverteringsprojekter i det nye år, hvor der bliver åbnet op for tilskud til nye fjernvarmeprojekter. Her er der et mindre område, der hidtil har vist sig urentabelt, som måske nu får muligheden for at komme med. Det skal undersøges i det nye år.

Erfaringen med tilslutningen af industriområdet i Rom viser Thomas Byskov, at en kontakt er vejen til at få nye forbrugere på fjernvarmen – særligt når det handler om at konvertere erhverv.

- Virksomhederne har brug for direkte kontakt. Man skal være ærlig og fortælle, hvordan fjernvarme og økonomien hænger sammen. Min erfaring siger mig, at det er ved kaffen sammen med virksomhedsejeren, at underskriften bliver sat, siger Thomas Byskov.