03. dec 2020 Lokalt

Rullende fjernvarmekontor øger konvertering i Løsning

Løsning Fjernvarme er tæt på at nå målet om 240 tilslutninger, så de kan tage fat på et lokalt konverteringsprojekt.

I Løsning mellem Hedensted og Horsens har de valgt at gå utraditionelt til værks for at få lokale beboere på fjernvarmenettet. De har simpelthen sendt et rullende fjernvarmekontor ud i et boligkvarter – og det har givet pote, lyder meldingen fra formanden.

– Interessen har været overvældende. Vi har fået mange tilkendegivelser fra personer, der gerne vil være en del af fjernvarmefællesskabet. Og det er vi rigtig glade for. Det er nemlig en fordel for både nuværende og nye fjernvarmebrugere, hvis vi kan få så mange som muligt med, fordi det så bliver billigere for alle, siger Anders Møller, der er formand for Løsning Fjernvarme. 

Målet for konverteringen er Stjernevejskvarteret i Løsning, og helt konkret er man allerede nu tæt på at nå det erklærede mål om at få minimum 240 tilkendegivelser på tilslutning til fjernvarme.

– Lige nu er vi rigtig tæt på de 240 tilkendegivelser. Og når det rullende fjernvarmekontor har været rundt til de sidste veje i området, er jeg sikker på, at vi nok skal nå over det tal, siger Anders Møller.

Økonomien er ikke afgørende
En af dem, der også har været rundt med fjernvarmekontoret, er Stig Caspersen, som er medansvarlig for salg og kommunikation på stjernevejsprojektet. Når han har snakket med de lokale, har det ikke nødvendigvis været økonomien, der har været altafgørende.

– Selvom de besøgende har en billig varmeform i forvejen, vælger mange at skifte, fordi det simpelthen er nemmere for dem. Hvis varmen forsvinder juleaften, har Løsning Fjernvarme et 24/7 servicesystem, som de ikke skal betale ekstra for. Og de får grøn varme, som fjernvarmeværket hele tiden kan omstille til mere rigtige varmekilder, uden at de selv skal røre en finger, fortæller Stig Caspersen.

Løsning Fjernvarme har også benyttet sig af mere traditionelle måder at møde potentielle kunder på. Der er sendt breve, informeret via en helt ny hjemmeside, afholdt et borgermøde med live transmission, lavet facebookopslag og sat skilte op med information om den mulige fjernvarmetilslutning.

Flere om at dele overskudsvarme
Målet om at få tilsluttet minimum 240 husstande fra Stjernvejskvarteret vil også bidrage til langt bedre udnyttelse af den overskudsvarme, som Løsning Fjernvarme i dag aftager fra industrivirksomheden DAKA.

I dag kommer en tredjedel af varmen i Løsning Fjernvarme fra produktionen hos DAKA, men reelt kommer der langt mere overskudsvarme, end varmeværket kan bruge – især om sommeren. Hvis Stjernvejskvarteret bliver en del af Løsning Fjernvarme, kan man fordele overskudsvarmen fra DAKA til endnu flere i sommersæsonen.

Formand Anders Møller peger på, at flere fjernvarmebrugere har betydning for andre samarbejdsaftaler omkring overskudsvarme.

- Der dukker hele tiden nye virksomheder op, som efterspørger, om vi vil aftage overskudsvarme. Så det at vi bliver større, gør os også til en større spiller, der bliver taget mere seriøst af eventuelt nye samarbejdspartnere. Her har Stjernevejskvarterets placering også betydning, fordi boligområdet ligger op ad et industrikvartér.