03. dec 2020 Lokalt

Driftschefen i Hobro: Fjernvarme skal være nemt, billigt og komfortabelt

Hobro Varmeværk er i fuld gang med at konvertere 2.500 nye forbrugere til fjernvarme – det giver en fordobling af forsyningsbehovet. 

Vi befinder os i december måned, og et nyt år står for døren. I det kinesiske årshoroskop bliver 2021 kaldt for oksens år, og netop den betegnelse er meget vel passende for en del fjernvarmeselskaber.

For det nye år kommer for mange selskabers vedkommende til at stå i konverteringernes tegn, og de skal derfor i marken og okse og slide med nye projekter, som kan blive gjort til virkelighed med hjælp af den nye tilskudspulje til fjernvarme. Et stort arbejde venter forude.

Det kender man alt til hos Hobro Varmeværk, der efter flere års arbejde er godt i gang med at realisere sit eget store og ambitiøse konverteringsprojekt, som tæller mere end 2500 nye forbrugere, der allerede er eller skal konverteres fra naturgas til fjernvarme. Sideløbende kører også projekter med udstykninger til nybyggerier.

Det betyder, at forsyningen bliver mere end fordoblet sammenlignet med, da selskabet begyndte sit arbejde.

- Jo flere vi er, desto stærkere står vi. Jo flere forbrugere vi har på, desto bedre og billigere kan vi lave forsyningen, siger driftschef i Hobro Varmeværk, Mikkel Grathe, om bevæggrunden for at sætte gang i konverteringsarbejdet.

Alle har en klimaforpligtelse
Hobro har traditionelt været delt ligeligt mellem naturgas og fjernvarme, men der var i mange år et ønske fra både kommunalt hold og hos varmeværket selv om at få endnu flere borgere og virksomheder på fjernvarmen. Det tog man konsekvensen af for nogle år siden. Projektet skrider planmæssigt frem, og flere og flere forbrugere tilslutter sig den kollektive fjernvarme.

Da man søsatte projektet var det i modsætning til i dag ikke primært med den allestedsnærværende klimadiskussion for øje. I dag er der en ny politisk virkelighed, hvor staten uddeler tilskudskroner, så danskerne skrotter deres olie- eller naturgasfyr og derved bidrager til den samlede klimagevinst og bringer Danmark et skridt tættere 2030-målet.

- Men vi er af den holdning, at vi alle sammen – uanset om man er forsyning eller almindelig forbruger – har en forpligtelse til at bidrage til klimaet. Det er den vej, vi arbejder. Og det betyder selvfølgelig noget at fjerne 2500 gasfyr. Vi har allerede konverteret nogle meget store fabrikker, skoler og et sygehus, siger Mikkel Grathe.

Vælger fjernvarme over varmepumper
Som bekendt er tilskudskronerne til fjernvarme udelukkende til nye projekter, og det er derfor ikke midler, man koncentrerer sig særligt meget om hos Hobro Varmeværk. Tilskudsmidlerne er dog ikke kun forbeholdt fjernvarmen.

De er allerede frigivet til individuelle varmepumper, som danskerne kan søge om at få andel i, hvis de barsler med tanken om at investere i en varmepumpe.

Den konkurrence har givet anledning til nogen bekymring, for kan det ikke være med til at undergrave fjernvarmen – nye projekter så vel som eksisterende områder? Nej, i hvert fald ikke i Hobro, siger Mikkel Grathe.

Han har bemærket markedsføringen af varmepumper. Men det bider ikke på forbrugerne. Varmepumperne er hverken konkurrencedygtige med billig fjernvarme eller endda naturgassen, som Mikkel Grathe hører det hos de lokale forbrugere.

 - Det er ikke det forbrugerne vælger. De vælger at konvertere fjernvarme eller faktisk køre videre med gas. De kigger på pris. De vurderer, de er billigere at blive på gassen. Vi oplever faktisk, at folk gerne vil have fjernvarme. De venter bare lige til, at deres gasfyr er brændt af. Det gør det svært at lave nogle hurtige konverteringer i deres tilfælde.

Det er dog ikke kun på prisen, at fjernvarmen kan have en fordel. Fjernvarmen har også et andet markant trumfkort sammenlignet med de individuelle varmepumper.

- Vi kan tilbyde komforten. Vi tilbyder en varmeløsning, som er fuldstændig problemfri. Der er ingen afskrivning. Det er varme uden bøvl. Folk er klar over, at varmepumperne larmer. Den problematik skal vi slet ikke forholde os til. Det er et overset emne i debatten. Man har helt glemt støj og larm, der altså også er forurening.

Markedsfør fjernvarmen som komfort
En del af hans kollegaer i branchen sysler selv med nye konverteringsprojekter, hvor der både skal søges tilskud, laves projekter og indhentes tilslutninger fra forbrugere, der måske står over for valget mellem fjernvarme og en varmepumpe. Til dem har Mikkel Grathe derfor også et godt råd:

- Når man skal konvertere kunder med gas, så skal man have for øje, at fjernvarme skal være let, komfortabel og uden bøvl. Det skal være til at forstå, og så skal man overholde aftalen med kunden. Det skal være nemt at arbejde med forsyningen.

Hvordan kan Mikkel Grathe lyde så skråsikker om fjernvarmens store konkurrencefordel på komfort, spørger du så måske?

Jo, han bor nemlig selv uden for fjernvarmens forsyningsområde, og han er derfor selv ejer af en luft-til-vand-varmepumpe.

- Den er slet ikke så billig, som leverandørerne påstår. Og så larmer den faktisk en del.