25. nov 2020 Lokalt

Middelfart går efter konvertering af 2000 husstande

2.000 boliger nordøst for Middelfart står til at komme med i et stort konverteringsprojekt fra naturgas, hvor tilskud fra Fjernvarmepuljen kan være afgørende for økonomien.

Middelfart Fjernvarme arbejder på et konverteringsprojekt, så borgerne i bl.a. Strib nordøst for Middelfart kan skifte fra gas til fjernvarme. Foto: Colourbox.

Middelfart Fjernvarme er langt med planerne om et meget stort konverteringsprojekt, der potentielt kan omfatte 2.000 boliger i Strib, Røjle og Vejlby nordøst for byen, der i dag får varmen fra naturgas. Hvis alt går som det skal, så bliver projektet indsendt til godkendelse i Middelfart Kommune kort efter årsskiftet.

Projektet blev annonceret på fjernvarmeselskabets hjemmeside for ganske få dage siden, og Middelfart Fjernvarme går nu i gang med at synliggøre det for de potentielle forbrugere i de tre små byer. Kravet for at lykkes med projektet er en tilslutningsprocent på cirka 50, fortæller direktør Jesper Skov – ellers kommer fjernvarmen ikke derud.

- En realisering af projektet vil være en god forretning for de eksisterende forbrugere i Middelfart Kommune, og det vil det også være for de kommende. Men det forudsætter, at vi kommer op på minimumstilslutningen, siger Jesper Skov.

Tilskud er vigtigt
Projektets succes vil bl.a. være afhængig af tilskud via den Fjernvarmepulje, der bliver tilgængelig efter årsskiftet. Her kan fjernvarmeselskaber søge tilskud til konverteringsprojekter, og det vil kunne medvirke til at skabe en god økonomi i det projekt, som Middelfart Fjernvarme arbejder med.

Jesper Skov kalder Fjernvarmepuljen for ”en gulerod” for deres konverteringsplaner, og han peger på, at projektet i Strib, Røjle og Vejlby bliver mere relevant og gunstigt, hvis der kan opnås tilskud via puljen.

- I princippet betyder det, at vi får en større mulighed for at få succes, da minimumstilslutningen bliver mindre, hvis vi opnår tilskuddet, men der er jo det forbehold, at vi ikke ved, om vi kan få tilskud. Så derfor er det også nu, at vi skal forsøge at få projektet i gang, siger han.

Skæv konkurrence
Eftersom projektet endnu ikke er godkendt i Middelfart Kommune – det sker tidligst efter årsskiftet – har andre aktører fortsat mulighed for at tilbyde individuelle varmepumper til beboerne i de tre byer nordøst for Middelfart.

Og Jesper Skov lægger ikke skjul på, at det perspektiv kan gøre ham lidt nervøs for, om fjernvarmeselskabet vil lykkes med at komme i hus med det store konverteringsprojekt.

- Så sent som her til morgen har jeg i Fyens Stiftstidende set en stor annonce fra en lokal VVS’er, der tilbyder varmepumper, og jeg vil da ikke lægge skjul på, at det lige i øjeblikket er vores største konkurrent. Så på den måde er vi lidt presset på vores projekt, siger han og fortsætter:

- For mig at se, så slås vi ikke på lige vilkår, fordi de private installatører allerede nu har mulighed for at tilbyde tilskud til potentielle kunder. Det er en skæv konkurrence.