10. okt 2020

Fjernvarmen skal hurtigt i dialog med varmebrugerne

Der vil blive kæmpet intenst om varmeforbrugerne i den kommende tid – og opfordringen til fjernvarmeselskaberne er, at dialogen skal i gang så hurtigt som muligt.

Der er endnu ingen afklaring på, hvordan alle tilskudspuljerne til konvertering fra gas og olieopvarmning bliver fordelt, eller hvornår de træder i kraft. Men uanset hvornår og hvordan mulighederne falder ud, så er der en klar opfordring til fjernvarmeselskaberne om at komme i dialog med varmebrugerne så hurtigt som muligt.

Det er det klare budskab efter Dansk Fjernvarme torsdag afholdt den første af i alt tre temadage om konverteringer. Temadagen blev afholdt i Roskilde, og det står klart efter mødet, at rigtig mange kommercielle aktører allerede er i gang med at forsøge at få varmebrugere til at vælge individuelle varmepumper.

- De kommercielle aktører tøver ikke – de er allerede i fuld gang med at sælge individuelle varmepumper.  Den 15. oktober træder tilskudspuljerne til individuelle varmepumper i kraft, mens vi må vente til den 1. januar 2021, før fjernvarmepuljen til udrulning af fjernvarme kommer. Derfor er der heller ingen grund til, at fjernvarmeselskaber venter og ser tiden an. De skal bare i gang med at komme i dialog med varmebrugerne i potentielle konverteringsområder nu, lyder det fra økonomisk konsulent i Dansk Fjernvarme, Anders Jespersen.

Tag kampen op!
Han mener, at det er nødvendigt for fjernvarmeselskaberne at lægge fløjlshandskerne og tage kampen op. De skal ikke længere vente på at gå i dialog med varmebrugerne i et område, indtil de enten har lavet et projekt eller har fået en projektgodkendelse til at udlægge fjernvarme.

- Vi kan frygte for, at det vil være for sent, fordi områderne så kan blive ”hullede”, hvor enkelte husstande allerede har valgt at få en individuel varmepumpe. Fjernvarmeselskaberne skal ud nu og gøre potentielle kunder opmærksom på, at deres lokale fjernvarmeselskab snart kommer med et rigtig godt tilbud til dem, siger Anders Jespersen.

Selvom selskaberne endnu ikke har fået lavet et projektforslag, kan de fx sagtens sætte skilte op i området, hvor der står “Fjernvarme på vej”, så forbrugerne er klar over, at deres eneste valg væk fra naturgas ikke kun er via en individuel varmepumpe.

Politisk bliver der fortsat forhandlet om tilskudsordningerne ved konvertering fra gas- eller olieopvarmning, og forhandlingerne bliver fulgt tæt af Dansk Fjernvarme.

Flere temadage
Hvis du vil vide mere om konvertering, så er der endnu to temadage i oktober:

  • 20. oktober i Messecenter Vesthimmerland, Aars
  • 21. oktober i Fjernvarmens Hus, Kolding (Udsolgt)

Du kan læse mere om indholdet og melde dig til her.