04. apr 2019 Energi på Toppen

Vi skal understøtte at nedbringe forbruget af flyrejser og kød

Vi skal understøtte en udvikling, der nedbringer udledningen fra klimabelastende produkter, fx flyrejser og kød. Det siger Christian Ibsen, direktør i Concito, forud for Energi på Toppen 10. april.Ordet concito kommer fra latin og betyder "jeg sætter i bevægelse". Og det er en meget rammende betegnelse for, hvad den grønne tænketank Concito vil på klimaområdet. Med et grønt netværk på omtrent 100 virksomheder, forskere, organisationer og personer forsøger den at skubbe på for klimahandling på alle niveauer.

Direktør Christian Ibsen i Concito forudser dog ikke, at et forbud mod flyrejser og oksekød bliver aktuelt.

- Vi kommer også til at rejse og spise kød i fremtiden. Men hvis vi skal håndtere klimaudfordringen, skal udledningerne fra produkter som disse markant ned i de kommende år og årtier. Den udvikling kan vi understøtte både med økonomiske virkemidler og med blødere elementer som fx information, forklarer Christian Ibsen. 

- Det handler om at udbrede viden om klimavenlig kost, og hvordan de forskellige produkter udleder i forhold til andre. Eksempelvis skal man vide, hvorfor det er væsentligt bedre for klimaet at spise kylling end oksekød.

Men han efterlyser, at også politikerne og myndighederne kommer ind i kampen for klimaet.

- Det er jo i sidste ende et samlet politisk ansvar at drive udledningerne ned og nå vores klimamål, og det kan ikke tørres af på individet. Men man har som forbruger også et ansvar for at agere på den viden, man har om klimabelastning fra forskellige produkter. Vi har jo i den seneste tid set, at hele klima og køddagsordenen er noget, der er kommet nede fra – trods politikernes modvilje mod at gøre noget. De nye politiske vinde viser jo, at individet kan være med til at skubbe på politisk handling, siger Christian Ibsen.

- Men det er i dag alt for svært og kompliceret at agere som en klimabevidst forbruger. Når man ikke vil lægge afgifter på for at styre forbruget i en klimavenlig retning, må man i det mindste informere forbrugere, så de kan gå i den rigtige retning. Der mangler simpelthen noget statslig opbakning her, og helt konkret kunne den offentlige sektors indkøb jo bruges aktivt til at fremme den klimavenlige fødevareomstilling.

”Jeg forstår de unges frustration”
Sådan siger Christian Ibsen om de unges krav om handling på klimafronten.

- Det handler ikke om alder – alle skal med på den her dagsorden. Det er også en bedsteforældrekamp. Jeg glæder mig dog over, at de unge virkelig rejser sig i disse år og både kræver handling, men også er optaget af at forbruge anderledes. Der er en stor politisk driver i begge dele, afslutter han.

Sidste tilmeldingsfrist til Energi på Toppen 10. april
Det er absolut sidste tilmeldingsfrist til Energi på Toppen, hvor du ud over Christian Ibsen også kan møde Lisbeth Knudsen, Mandag Morgen og Anders Eldrup fra Kommissionen til grøn omstilling af personbiler. Dagen sluttes med en ungdomspolitisk debat om løsningerne på klimaforandringerne. Vær med, når vi diskuterer om "klima er dit eget eller et fælles ansvar."

Se program og meld dig til