13. feb 2018

Bilka og Aalborg Varme indgår aftale om overskudsvarme

Aalborg Varme indgår aftale med Bilka i Aalborg om at udnytte varehusets overskudsvarme som fjernvarme. Dansk Supermarked Group forærer varmen væk på grund af komplicerede regler og indberetningskrav ved salg af overskudsvarme. 

Fremover vil køleanlæggene hos Bilka i Aalborg ikke længere kun køle koteletter og andre fødevarer, men også årligt levere 1.120 gigajoule varme til forbrugerne i Aalborg. Leverancen svarer til 18 husstandes årlige varmeforbrug og er resultatet af en aftale, Bilka i Aalborg har indgået med Aalborg Varme A/S. 

Samtidig med at køleanlæggene tilføres energi for at køle, udledes de på den anden side store mængder varme, der nu anvendes som overskudsvarme til fjernvarme.

For Dansk Supermarked Group, som ejer Bilka, er udnyttelse af overskudsvarme en vigtig i brik i bæredygtig og grønnere energiudnyttelse.

– For os er det væsentligt at medvirke til og drive bæredygtige og miljøvenlige løsninger. Med vores overskudsvarme kan vi helt konkret være med til at varme husstande op og sikre, at varmen ikke bare går til spilde. Derfor vil vi gerne levere overskudsvarme og er glade for aftalen med Aalborg Varme, siger Lars C. Christensen, energichef hos Dansk Supermarked Group.

Aalborg Varme A/S leverer allerede megen fjernvarme fra overskudsvarme og er meget tilfreds med aftalen.

- Vi tror, at bedre udnyttelse af overskudsvarme bliver en vigtig bestanddel af fremtidens fjernvarme. Vi er glade for aftalen med Bilkas varehus i Aalborg, men det er vores klare opfattelse, at de administrative udgifter, det kræver at sælge overskudsvarme i dag, kan afholde mange fra at gøre som Dansk Supermarked. Resultatet er, at miljøet og landets varmeforbrugere potentielt går glip af en masse billig varme, siger Lasse P.N. Olsen, bestyrelsesformand i Aalborg Varme A/S.

Selvom overskudsvarmen fra Bilkas kølemontre har værdi – særligy for forbrugerne – har Dansk Supermarked som en konsekvens af for komplicerede regler og indberetningskrav besluttet at forære varmen væk uden beregning i 2018.

Overskudsvarme til 220.000 danske husstande
Dansk Fjernvarme forstår Dansk Supermarked Groups beslutning og appellerer til, at reglerne på området ændres, så de ikke står i vejen for at udnytte det enorme potentiale for overskudsvarme.

- De danske fjernvarmeselskaber er i fuld gang med at gennemføre den grønne omstilling, så vi får varmeproduktion helt uden fossile brændsler. Skal vi helt i mål så omkostningseffektivt som muligt, kræver det, at vi udnytter det enorme potentiale i overskudsvarmen fra industrien og de kommende datacentre, der i alt vil kunne opvarme flere end 220.000 danske husstande, siger Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme.

- Det forudsætter selvfølgelig, at vi ikke lægger flere forhindringer ud end højest nødvendigt. Så når myndighederne på politikernes opfordring øger dokumentationskravene, eller når Skatteministeriet foreslår højere afgifter på overskudsvarme, må man bare sige, at de ikke render varmeforbrugernes eller klimaets ærinde, konstaterer Kim Mortensen. 

Læs mere hos EnergiWatchFinans.dk og TV2 Nord.