14. jun 2017

Grenaa sænker prisen med millioninvestering

Grenaa Varmeværk har investeret 165 millioner kroner i et nyt flisværk på havnen.Det giver forbrugerne i Grenaa grønnere og billigere fjernvarme. 

Soklen og ydermurene er på plads på Grenaa Varmeværks kommende 2.500 kvadratmeter store flisværk, der tages i brug senere på året. Gærfabrikken kan anes i baggrunden. Foto: Grenaa Varmeværk
Soklen og ydermurene er på plads på Grenaa Varmeværks kommende 2.500 kvadratmeter store flisværk, der tages i brug senere på året. Gærfabrikken kan anes i baggrunden. Foto: Grenaa Varmeværk

I Grenaa bliver varmen både grønnere og billigere med det nye varmeværk, der nu for alvor tager form.

- Fundamentet er lagt og murene hejst, så nu begynder det for alvor at ligne et varmeværk. Indtil videre følger byggeriet tidsplanen til punkt og prikke og skrider frem uge for uge. Derfor forventer vi at lukke bygningerne mandag den 17. juli, fortæller Grenaa Varmeværks direktør Søren Gertsen.

Det nye flisværk til en samlet pris på 165 millioner kroner er klar til at blive taget i brug sidst på året som kulmination på den udvikling, der begyndte med værkets idéoplæg til bestyrelsen for fire og et halvt år siden.

Anlægget med varmepumper kører på 80 procent norsk og 20 procent lokal flis, der dækker 90 procent af varmebehovet i og omkring Grenaa. Flisen suppleres af egen solvarme og en reserve på fyringsgasolie, så Grenaa Varmeværk er selvforsynende med al Grenaas fjernvarme.

- Vi overvejede også halm, men valgte flis, da det kan sejles ind til havnen i Grenaa, som er nemt og logistisk praktisk, fortæller Søren Gertsen, der fortæller, at papirprocessen med godkendelser og lignende fra myndigheder er gået gnidningsfrit.

Flisværket erstatter Grenaa Varmeværks eget affaldsanlæg samt Verdos kraftvarmeværk, der begge lukker senere på året. Det skal producere 150.000 MWh om året, som skal komme fra et årligt forbrug på 50.000 ton flis. 

- Desuden får vi en markant nedsættelse af varmeprisen ud af det nye værk. Vi har dog ikke regnet den endelige, nye pris ud endnu, siger Søren Gertsen, men han forventer og håber, at prisen kan falde 15-20 procent og nå under 300 kroner per MWh.

Han håber også, at afgifterne på overskudsvarme på sigt bliver skruet sådan sammen, at varmeværket kan aftage overskudsvarmen fra naboen på Grenaa Havn, De Danske Gærfabrikker, der køler 60.000 MWh fra gærcellernes vækst væk, uden at den megen varme kommer nogen til gavn. Gærfabrikkernes ejer, Lallemand, og Grenaa Varmeværk har regnet på, hvad det ville koste at benytte gærens overskudsvarme i fjernvarmen, men også det projekt strander på overskudsvarmeafgiften, så overskudsvarmen ikke i praksis kan blive fjernvarme.

Dansk Fjernvarmes magasin Fjernvarmen bragte i udgave 2 i år en længere reportage fra Grenaa Varmeværks nybyggeri.