20. dec 2016

Augustenborg: Et stykke af vejen

I Augustenborg har man længe kigget på en varmepumpe, men hidtil har det ikke kunnet betale sig. Det kan den nye energispareaftale ændre på.

I den nye energispareaftale kan varmepumper for første gang tælle med som energibesparelser. Det er dermed intentionen, at der nu kan komme skub i investeringerne på den front, hvilket længe har været ønsket fra både energibranche og politikere.

Augustenborg Fjernvarme har længe haft en varmepumpe på ønskesedlen. Men de økonomiske forudsætninger for at investere i en stor eldrevet varmepumpe har hidtil ikke været til stede. Og bestyrelsesformand Mogens Elmvang tvivler også på, om det er nok.

- Det er helt klart et stykke af vejen. Men jeg er spændt på, om det er nok, siger han til Forsyning & Energi.

- PSO-afgiften udfases jo over næste fem år. Det er for langsomt. Så vi kommer næppe til at gøre noget, før den er helt væk, vurderer Mogens Elmvang.

LÆS OGSÅ: Solvarme dæmper prisen på energibesparelser

Naturgas billigere end el
Augustenborg har i forvejen en elkedel. Men på grund af de lave naturgaspriser, der er lige nu samt de høje afgifter på el til varme, kan det bedre betale sig for selskabet at opvarme med naturgas. Og selvom der i Sønderborg Kommune er et ønske om at være CO2-neutral i 2029, skal fjernvarmeselskabet også levere den billigst mulige varme til deres kunder.

- Selvom det måske er samfundsøkonomisk mest fornuftigt med en varmepumpe, så skal vi også se på virksomhedsøkonomien, fortæller formanden.

- Det, der kunne få os til at gå i gang med et varmepumpeprojekt er, hvis vi konkret kan få at vide, hvor meget en 2 MW varmepumpe giver i energibesparelser. Og en garanti for, at det gælder ti år frem. For så har jeg sikkerhed for, at vi skal have afbetalt den inden for de ti år. Jeg vil ikke stå om fem år og sige ”hvad skete der her?”, siger Mogens Elmvang.