04. dec 2014

De otte bud: Ministeren får overrakt biomassens bæredygtighedskriterier

Senere i dag overrækker Dansk Fjernvarme og Dansk Energi den nye rammeaftale for sikring af bæredygtig biomasse til klima-, energi- og bygningsministeren.

Klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen får kl. 15 overrakt en tidlig julegave af Dansk Fjernvarme og Dansk Energi.

Det er HOFORs Amagerværket, der lægger lokaler til, når de otte bæredygtighedskriterier for biomasse bliver præsenteret for ministeren. Kriterierne omfatter bæredygtig træflis og træpiller.

Branchen har selv ønsket at få defineret nogle fælles bæredygtighedskriterier for biomasse. Og EU har tidligere været på banen for at få udarbejdet et sæt gældende for alle medlemslande i den europæiske union, men de er indtil videre blevet udskudt til 2020.

Det ville den danske regering ikke vente på, og derfor bad energiministeren branchen om at udfærdige en frivillig aftale. En aftale, der nu er på plads.

- Vi er glade for, at vi som branche har været med til at udarbejde bæredygtighedskriterierne, og at vi dermed nu kan dokumentere, at den biomasse, vi bruger, er grøn og bæredygtig, siger Dansk Fjernvarmes direktør Kim Mortensen.

Godt en tredjedel af Dansk Fjernvarmes medlemsværker fyrer med bæredygtig biomasse. I forhold til at fyre med kul har beregninger vist, at man kan opnå en CO2-reduktion på næsten 90% ved at bruge biomasse.

I alt bliver der fyret omkring 1 mio. tons træflis af på landets kraftvarmeværker. Til sammenligning fyrede danskerne omkring 1,2 mio. tons brænde af om året i landets 750.000 brændeovne (begge tal er fra 2012). Træ, der ikke er underlagt nogle krav om bæredygtighed.