30. okt 2014 Landsmøde

400.000 boligejere står til kæmpe smæk på fjernvarmeregningen

De decentrale fjernvarmeværkerne skal fri af tvangsbindingen til kraftvarme og naturgas. Ellers kommer varmeforbrugerne til at bøde, når grundbeløbet bortfalder i 2018. Sådan lød fra bestyrelsesformand Uffe Bro, da han åbnede Dansk Fjernvarmes landsmøde i Aalborg.

– Grundbeløbet har holdt hånden under naturgasnettet og taget toppen af varmepriserne for forbrugerne på de værker, som er bundet til dyr naturgas. Forsvinder grundbeløbet, kommer forbrugerne til at betale en endnu højere og endnu mere uacceptabel pris, sagde Dansk Fjernvarmes formand Uffe Bro ved landsmødet. Foto: Jesper Voldgaard.

Hvis de decentrale kraftvarmeværker må sige farvel til grundbeløbet fra udgangen af 2018, må politikerne give værkerne frihed til at vælge grønnere og billigere opvarmning end naturgas. Og samtidig skal bindingen til kraftvarme ophæves.

Så klokkeklar lød opfordringen fra bestyrelsesformand, Uffe Bro, da han foran mere end 2.000 deltagere åbnede Dansk Fjernvarmes landsmøde 2014.

– Grundbeløbet har holdt hånden under naturgasnettet og taget toppen af varmepriserne for forbrugerne på de værker, som er bundet til dyr naturgas. Forsvinder grundbeløbet, kommer forbrugerne til at betale en endnu højere og endnu mere uacceptabel pris, sagde Uffe Bro.

I dag er godt 250 kraftvarmeværker tvunget til at bruge naturgas. De forsyner mere end 400.000 huse med fjernvarme, men allerede nu kan en tredjedel af disse værker ikke konkurrere prismæssigt med individuel naturgas. Årsagen er, at de ikke får den indtjening fra elproduktion, som de er blevet bygget til.

Det koster forbrugerne dyrt, og den situation vil kun blive forværret, hvis ikke politikerne ophæver kraftvarmebindingen og følger ”frit valg-opfordringen” fra Dansk Fjernvarme.

Ret op på forkert konstruktion
Beregninger fra tænketanken Grøn Energi viser, at varmeprisen for et standardhus på 130 kvadratmeter med et årligt forbrug på 18,1 MWh fjernvarme gennemsnitligt vil stige 25 procent. Det svarer til 4.300 kroner.

– Det holder naturligvis ikke. Derfor skal værkerne have mulighed for at investere i solfangeranlæg, varmepumper, biomassekedler og andre grønne teknologier, som kan sikre konkurrencedygtige priser, sagde Uffe Bro.

Frit brændselsvalg vil resultere i færre afgiftskroner til statskassen, men det problem må løses via finansloven og personskatterne.

– I bund og grund retter vores forslag op på en forkert konstruktion. For fjernvarmeforbrugerne skal ikke betale for at holde hånden under naturgassen, sagde Uffe Bro.

 

 

Se pressemeddelelse

 

Se Dansk Fjernvarmes formands manuskript for landsmødetale 2014