08. sep 2014

Fjernvarmen er brudt ind i det gamle fængsel i Horsens

Fjernvarme i stedet for naturgas sparer kultur- og eventinstitutionen Fængslet en halv mio. årligt. Fjernvarmen er netop brudt ind under den gamle fængselsmur.

Det er hårdt arbejde at bryde ind i et gammelt statsfængsel. Men det er ikke desto mindre, hvad Horsens Varmeværk netop har gjort for at befri det gamle fængsel for et højt naturgasforbrug. Faktisk er besparelsen over en halv mio. kr. Det er formentlig første gang, at nogen er brudt i det gamle fængsel. Foto: Lars Reese.

Med et årligt varmeforbrug, der svarer til ca. 170 parcelhuse eller 3000 MWh er ikke bare grønne med lyse udsigter for Fængslet, det gamle statsfængsel i Horsens. Horsens Varmeværk brød forleden gennem den gamle fængselsmur.

- Med det nuværende varmesystem kan vi ikke lukke af for de afdelinger, der ikke er i brug – det kan vi med det nye system. Alene der vil vi kunne spare meget store beløb på varmen hvert år, og netop varmen er en af de helt store omkostninger ved at drive Fængslet. Samtidig er fjernvarmen en klart billigere løsning for os, siger formanden for Fonden Fængslet, Poul Ulsøe.

Det er statens ejendomsselskab Freja, der ejer Fængslet.  Afhængig af forbrugsmønsteret forventes besparelser mellem 500.000 og 600.000 kr. i varmeudgift om året.

Det gamle statsfængsel fungerer nu som kulturinstitution. Det danner ramme om en lang række aktiviteter og aktører.  Blandt andet Fængselsmuseet, der ved hjælp af lyd, billeder, genstande og de autentiske rammer har skabt en unik og fængslende museumsoplevelse.

 Fængselsgården, hvor de indsatte oprindeligt kunne få frisk luft og motion, er nu indrettet til koncertområde, hvor der i sommerhalvåret afholdes udendørs koncerter og events.

Horsens Varmeværk har for nylig købt Horsens Kraftvarmeværk i samarbejde med Dagnæs Bækkelund Varmeværk. De to fjernvarmeselskaber arbejder netop nu med fusionsplaner. Horsens Varmeværk har ca. 5700 forbrugere, mens Dagnæs Bækkelund Varmeværk har ca. 2400.

Fusionsplanerne hænger også sammen med udviklings- og udvidelsesmuligheder for fjernvarme i byen.