25. jan 2023 Lokalt

Aarhus har udpeget de to første geotermi-brønde

To lokationer er nu udpeget i Aarhus til at få bygget geotermiske anlæg. Innargi begynder på de første prøveboringer i efteråret.

Kredsløb og Innargi, der sammen står for at etablere EU’s største sammenhængende geotermiske anlæg i Aarhus, løfter nu sløret for de første to af i alt syv lokationer, hvor der skal placeres geotermiske brønde, der fra 2025 skal levere lokal, vedvarende og grøn fjernvarme til Aarhusianerne.

De to første lokationer er ved Skejby og på Aarhus Havn, fremgår det af en fælles pressemeddelelse fra de to parter. Først i det sene efterår begynder man på boringerne af de første brønd, så det samlede etableringsarbejde for Skejby forventes færdigt i 2025, mens anlægget ved havnen forventes færdigt i 2027.

- Vi har et stærkt samarbejde med Teknik & Miljø i Aarhus Kommune, hvor vi har arbejdet intenst med at planlægge de første konkrete placeringer. Vi har især lagt vægt på en åben proces og en god dialog med beboere og virksomheder i nærheden. Jeg glæder mig over, at vi nu er klar til at tage næste skridt og gøre arbejdet konkret, fortæller adm. direktør i Kredsløb, Bjarne Munk Jensen.

Under selve borearbejdet, der varer 2-4 måneder, kan man, som ved andre byggerier, forvente trafik til og fra pladsen, og at arbejdet vil kunne høres. Dog vil man fra selskabernes side gøre, hvad man kan for at minimere eventuelle gener.  

- Vi har været i gang med skrivebordsarbejde, lige siden vi indgik aftalen med Kredsløb, men nu begynder byggeprocessen, og alle i Aarhus kan følge med i, hvordan arbejdet skrider frem. Vi glæder os til at vise arbejdet og anlæggene frem og fortælle endnu mere om geotermi, siger Søren Christian Børsmose, der er projektdirektør i Innargi.

De øvrige brøndes placeringer er endnu ikke afklaret, men vil blive kommunikeret ud, når de er på plads. Naboerne vil som de første blive indbudt til informationsmøder.

Det samlede geotermiske anlæg forventes færdigt og sat i drift i 2029 og udgør ca. 20 % af fjernvarmeforsyningen svarende til ca. 36.000 kunders forsyning med fjernvarme.