23. sep 2022 Politisk

Professor kritiserer lavere elafgift

Brian Vad Mathiesen peger på, at en sænkelse af elafgiften kan få danskerne til fortsætte deres nuværende energiforbrug.

- Jeg mener, at det havde været bedre at sende en check til alle husstande på et bestemt beløb og så bevare elafgiften, siger Brian vad Mathiesen, professor ved Aalborg Universitet, om sænkelsen af elafgiften. Foto: Aalborg Universitet.

Den seneste energipakke – ”Vinterhjælp” – indeholder en sænkelse af elafgiften. Men selv om det er et flertal af partierne i Folketinget, det bakker op om netop den del af energipakken, så er det ikke nødvendigvis den rigtige vej at gå.

Energiprofessor ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen, siger til Ritzau, at det på den længere bane ville være bedre at bevare elafgiften på det nuværende niveau.

- Med de her initiativer vil en husstand kunne spare mellem 1000 og 2000 kroner på elregningen. Jeg mener, at det havde været bedre at sende en check til alle husstande på et bestemt beløb og så bevare elafgiften, siger han ifølge Ritzau.

Med den politiske aftale falder elafgiften fra 69,7 øre per kilowatt-time til 0,8 øre per kilowatt-time, der svarer til EU's minimumssats.

Brian Vad Mathiesen peger på, at det bedste danskerne kan gøre lige nu, er at sænke energiforbruget generelt. Det, frygter han, vil ikke ske, når man sænker elafgiften og på den måde gør det billigere at fastholde det nuværende energiforbrug.

Derfor mener han også, at der skal flere initiativer til. Og det skal være tiltag, der får danskerne til at spare på energien.

- Jeg hæfter mig også ved, at der er nogle initiativer på langt sigt for at komme over på fjernvarmen igen. Jeg håber, der kommer flere af de her besparelsesinitiativer. Både for husholdningerne og virksomhederne, for det er noget af det, der kan sænke inflationen, siger han.