21. sep 2022 Politisk

EU-Kommissionen presser på for hurtig energiaftale

Allerede i næste uge kan en aftale om bl.a. et prisloft på elproduktion blive vedtaget på et ekstraordinært møde for energiministrene i EU.

For blot en uge siden varslede EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, en række tiltag, der skal skærme forbrugerne i EU mod de fortsat hastigt stigende energipriser. Og allerede i den kommende uge kan forslaget blive omsat til virkelighed.

Energiministrene i EU er nemlig indkaldt til et ekstraordinært møde fredag i næste uge i Bruxelles, og forventningen er, at der på det møde bliver enighed om en aftale, der bl.a. indeholder et loft for, hvor meget elproducenter må tjene på elproduktionen.

Det er EU-kommissær for Almene Anliggender i EU, Maros Sefcovic, der er kilde til, at der nu er forventninger om en snarlig beslutning.

- Jeg understreger, at EU-Kommissionen vil assistere på alle måder, så det kan blive aftalt på det ekstraordinære møde for energiministrene den 30. september, siger Maros Sefcovic.

Ifølge Ritzau skal energiministre fra flere unavngivne medlemslande allerede have tilkendegivet, at de ikke kan rejse hjem fra mødet den 30. september uden et resultat.

Konkret vil EU-Kommissionen indføre et profitloft på 180 euro per megawatt-time (MWh). Loftet skal ramme store energiselskaber, der producerer billig strøm fra eksempelvis sol-, vind eller atomenergi.

Små producenter som husejere med solceller på taget eller landmanden med en lille vindmølle vil dog ifølge EU-kommissær Margrethe Vestager gå fri, skriver Ritzau.

Dansk Fjernvarme kritiserer forslag
I Danmark har såvel Dansk Fjernvarme som Green Power Denmark kritiseret den del af aftalen. Det skyldes bl.a., at en lang række fjernvarmeselskaber i Danmark netop kan fastholde en lav varmepris med det overskud, de får fra deres elproduktion.

- Med forslaget forsøger man at løse et problem med de aktuelle høje elpriser, som ender med at skabe et andet problem med høje varmepriser i Danmark, sagde direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, da EU-Kommissionen lancerede sit forslag.

Kim Mortensen mener, at Kommissionens forslag kan føre til, at kraftvarmeselskaberne er nødsaget til at sænke elproduktionen, og at det kan mindske elforsyningssikkerheden og få store følger for samfundet.

- Som branche anerkender vi, at der er behov for en politisk håndtering af den aktuelle energikrise, men vi kan ikke støtte op om et forslag, der både fører til kraftigt stigende varmepriser, og som udfordrer den danske elforsyningssikkerhed, siger Kim Mortensen.