14. sep 2022 Politisk

EU-Kommission vil afkoble prisen på gas fra elprisen

Kommissionsformand Ursula von der Leyen varsler en reform af pris på el i EU, fordi det nuværende marked ikke fungerer optimalt. Reformen skal sikre 140 mia. Euro i energihjælp til medlemslandene.

- Forbrugerne skal høste fordelene af de lave omkostninger fra vedvarende energi, lød det fra Ursula von der Leyen, da hun onsdag formiddag talte i Europa-Parlamentet. Foto: EU-Kommissionen.

Ursula von der Leyen, formand for EU-Kommissionen, har onsdag formiddag varslet, at Kommissionen vil iværksætte en grundlæggende reform af det nuværende elmarked. Det sker i lyset af den igangværende energikrise med voldsomt stigende priser på el og gas.

Indgrebet skal ifølge von der Leyen sikrer bedre priser på ikke mindst el. Konkret lød det fra hende i en tale i Europa-Parlamentet onsdag formiddag, at markedet ikke er retfærdigt for forbrugerne, når nogle energiselskaber har tjent voldsomt på prisstigningerne.

- Forbrugerne skal høste fordelene af de lave omkostninger fra vedvarende energi, siger Ursula von der Leyen i talen, der blev holdt i EU-Parlamentet i Strasbourg.

Den primære årsag til de eksplosive prisstigninger skyldes ifølge Ursula von der Leyen, at elprisen i EU er koblet sammen med prisen på gas. Og da prisen på gas er steget kraftigt i lyset af krigen i Ukraine, så går det også ud over prisen på el.

- Så vi skal afkoble gas' dominerende indflydelse på prisen på el. Derfor vil vi lave en dyb og omfattende reform af elmarkedet, siger Ursula von der Leyen.

Konkret nævnte hun, at EU-Kommissionen har til hensigt at hente mere end 140 milliarder Euro via et loft over profit for energiselskaber samt bidrag fra fossile energiselskaber. Pengene skal bruges til at hjælpe udsatte forbrugere og mindre virksomheder, der har svært ved at betale energiregningen.

Ursula von der Leyen begrunder forslaget om et loft over profitten med, at energiselskaberne har en moralforpligtelse til at medvirke til at hjælpe de europæiske samfund igennem krisen.

- Disse selskaber har overskud, de aldrig har regnet med eller drømt om. I vores økonomi er profitter okay. Men i disse tider er det forkert at modtage ekstraordinære profitter på baggrund af krig og på ryggen af forbrugerne, siger Ursula von der Leyen.