22. jun 2022 Internationalt

Mange veje fører til grøn europæisk fjernvarme

Den europæiske fjernvarmsektor er på rette kurs i forhold til at blive CO2-neutral. Det viser en ny undersøgelse fra den europæiske fjernvarmeorganisation, Euroheat & Power.

- Fjernvarmen er et nøgleredskab til at få mere vedvarende energi ind i landenes energimix, sagde Euroheat & Powers direktør Aurélie Beauvais ved en konference i Bruxelles. Foto: Euroheat & Power.

Fjernvarmesektoren er klar til at levere resultater i bestræbelserne på at levere CO2-neutral fjernvarme til Europa. Det viser en ny undersøgelse fra den europæiske fjernvarmeorganisation Euroheat & Power. Undersøgelsens hovedkonklusioner blev fremlagt af organisationens direktør, franske Aurélie Beauvais, på en konference, der blev afholdt onsdag i Bruxelles.

- Fjernvarmesektoren var i 2019 en af de første sektorer, der samlet kom på banen med et løfte om at forpligtige sig til blive CO2-neutral inden 2050. Nu viser vi så, at det rent faktisk kan lade sig gøre, sagde Aurélie Beauvais.

Organisationen har i et såkaldt ”Market Outlook” samlet et overblik over de nationale planer for gøre hvert enkelt lands fjernvarmesektor CO2-neutralt. Foreløbigt indgår 10 lande i undersøgelsen – 8 af dem har fremlagt planer for, hvordan de nationale fjernvarmesystemet når i mål inden 2050. En del lande er endda fremme ved målstregen et godt stykke tid før 2050, deriblandt Danmark hvor fjernvarmen efter planen er CO2-neutral senest i 2030 og Østrig, der er i mål i 2040.

Mange veje til målet
Aurélie Beauvais noterer sig samtidig med stor tilfredshed, at den europæiske fjernvarme ikke bare ser ud til at nå målet om CO2-neutralitet – den ser også ud til at øge sin markedsandel samtidig.

- Fjernvarmen er et nøgleredskab til at få mere vedvarende energi ind i landenes energimix. Og det interessante er, at der ikke er én vej til målet. Undersøgelsen viser, at landene gør det forskelligt – og det er godt nyt. Det viser nemlig om noget at fjernvarmen er et fleksibelt redskab, lød det fra Euroheat & Powers direktør.

Aurélie Beauvais fremhævede i den forbindelse, at teknologier som geotermi, solvarme, biogas og store varmepumper er på vej frem i de nationale energisektorer. I lande som Tjekkiet, Tyskland og Frankrig fylder geotermi allerede mellem 14 og 18 procent af fjernvarmens sammensætning mens biogas udgør mere end en femtedel af fjernvarmen i Tjekkiet og lige under en femtedel i Østrig. Også udnyttelse af spildvarme er på vej frem over hele Europa og det udgør mere og mere af fjernvarmen.

På den baggrund var det en optimistisk og kampklar Aurélie Beauvais, der talte ved konferencen i Bruxelles. For ikke alene skal fjernvarmen fortsætte sin rejse mod CO2-neutralitet i de kommende år – mange flere europæere skal ombord på toget:

- Fjernvarmesektoren er mobiliseret og klar til handling, fastslog hun.