13. okt 2021 Lokalt

Hornsyld Klimavarme tager første spadestik som nyt medlem

Dansk Fjernvarmes nye medlem, Hornsyld Klimavarme, har meldt sig ind for at få sparring i etableringen af deres fjernvarmeværk.

Bestyrelsesformand Rasmus Ole Hansen (tv.) og Borgmester i Hedensted Kommune Kasper Glyngø (th.)

Hornsyld Klimavarme er et nyopstartet lokalt fjernvarmeselskab, som netop har taget første spadestik i udgravningen til deres kommende produktionsanlæg. De har allerede nu meldt sig ind i Dansk Fjernvarme.

Visionen er at udnytte overskudsvarme til at forsyne Hornsyld og omegn – deraf navnet ”Klimavarme”. Overskudsvarmen indhentes gennem et samarbejde med virksomheden TripleA, idet Hornsyld Klimavarme opfører anlægget på en industrigrund ved siden af virksomheden.

Bestyrelsesformand Rasmus Ole Hansen fortæller, at omkring 75 procent af lokalsamfundet har tilmeldt sig projektet indtil videre. Den store opbakning gør, at forudsætningerne for projektet allerede er opnået.

- Min rolle i projektet har været at skabe opbakning omkring det i lokalsamfundet. Det er lykkedes, og jeg tror, opbakningen blandt andet skyldes, at folk i området ønsker at konvertere fra gas til fjernvarme, fordi opvarmning med gas vil blive dyrere i fremtiden. Vi har gjort etableringen af fjernvarme til en del af projektet, så de tilmeldte sparer en del på at være med fra starten – det tror jeg bestemt også, har spillet ind, fortæller Rasmus Ole Hansen.

Hornsyld Klimavarme har valgt at melde sig ind i Dansk Fjernvarme for at få en sparringspartner, der arbejder i deres interesse. Samtidig ser de også muligheder for at sparre med de andre medlemmer.

- Som et nyopstartet fjernvarmeværk er det vigtigt for os at have nogle erfarne i branchen at sparre med. Vi har meldt os ind allerede nu, fordi vi uden beregning kan være medlemmer, indtil vi er etableret. På kort sigt er det særligt i etableringen, vi kan bruge Dansk Fjernvarmes erfaringer og kontakter. På længere sigt ser jeg medlemskabet som en god mulighed for os at følge med i, hvad der sker i branchen, siger Rasmus Ole Hansen.

For bestyrelsesformanden består de største udfordringer i energisektoren i de markante prisstigninger, man ser på alle opvarmningsformer. Netop den udfordring kan Hornsyld Klimavarme til dels løse med deres fokus på overskudsvarme.

Hornsyld Klimavarme forventer at kunne levere fjernvarme til de tilmeldte i lokalområdet fra vinteren 2022/23.