03. jun 2022 Leder

Kære danskere

Da statsminister Mette Frederiksen, som en ud af et panel på fem ministre, indledte et pressemøde i maj, var det med budskabet om, at mange flere danskere skulle have fjernvarme. Så hurtigt som muligt. 
 
Statsministeren lovede alle ejere af et naturgasfyr, at de inden årets udgang ville modtage et brev med info om muligheden for at få fjernvarme. Der skal skabes klarhed – og derpå skal der skabes accelereret grøn omstilling med fjernvarmen i centrum og individuelle varmepumper dér, hvor fjernvarmens arme ikke rækker.
 
Så kære alle, som endnu ikke har fjernvarme: Mens I venter på afklaring, er her en hilsen fra fjernvarmens brancheorganisation. Vi bifalder, at statsministeren har set det enorme potentiale, fjernvarmen kan spille i at gøre Danmark uafhængigt af gas. Men der er også noget, vi må sige klart:
 
Fjernvarmen er morgendagens løsning, men den er ikke klar i morgen alle steder på én gang. Fjernvarmen tager tid, men det gælder faktisk også de individuelle varmepumper, som ellers i flotte reklamekampagner ligner det ukomplicerede, problemfrie quickfix. Klog grøn omstilling tager tid.
 
Fjernvarmen er det rette valg for hovedparten af de danskere, der p.t. ønsker deres gasfyr sendt til Rusland. Både for den enkelte dansker og for Danmark er det vigtigt, at vi får fordelt de grønne løsninger klogt, så fjernvarmens styrke kommer til sin ret i byerne, mens de individuelle varmepumper løser opgaven uden for byområderne.
 
Selv i pressede tider bør vi tænke langsigtet. Med fjernvarmen kan vi skabe et bæredygtigt og økonomisk fornuftigt, sammenhængende energisystem. Et system, der bl.a. udnytter overskudsvarmen fra industrien og fra produktionen af fremtidens grønne brændstoffer til transport. Med fjernvarmen kan vi udnytte den grønne vindmøllestrøm balanceret og effektivt – uden at det støjer i din baghave. 
 
Jeg håber, statsministeren vil gå forrest med at indrette reglerne, så fjernvarmen hurtigst muligt kan komme ud til mange danskere, og rammer, der skaber sikkerhed for de store investeringer, det vil kræve. Vi har sendt hendes regering en stribe forslag til, hvordan vi kommer i mål. ”Fart på et grønt Danmark”, kalder vi udspillet – for det er lige præcis det, der er brug for.