25. mar 2022 Leder

Energipolitik er sikkerhedspolitik

Denne overskrift står i høj grad klart, efter Rusland invaderede Ukraine den 24. februar. På blot få uger eskalerede sanktioner og trusler og blev til en reel krig.
 
Vores afhængighed af russisk naturgas har været blandt de helt store debatemner i kølvandet på Ruslands invasion. Det har skubbet fjernvarmen fra at være en grøn og komfortvenlig opvarmningsmulighed i de danske husstande til at blive et helt afgørende våben i kampen for uafhængighed af russisk gas.
 
Fjernvarmen er en central del af løsningen, hvis Danmark skal gøre sig uafhængig af russisk gas og stadig fortsætte den grønne omstilling. Vi har et veludbygget fjernvarmenet, der sikrer forsyningen af varme i flere end 1,8 mio. boliger. Det net skal udbygges og inkludere endnu flere husstande, så fjernvarme kan sikre den grønne varmeforsyning i Danmark nu og i fremtiden.
 
De seneste uger har fjernvarmeselskaber oplevet overvældende interesse fra boligejere, der søger svar på deres mulighed for fjernvarme. Interessen bør vi omfavne så meget som muligt, fordi en individuel investering i en alternativ opvarmningsmulighed kan risikere at koste et helt område muligheden for fjernvarme.
 
Derfor haster det med at få sikret den helt nødvendige varmeplanlægning så både kommuner, selskaber og ikke mindst borgerne ved, om de kan regne med den grønne fjernvarme eller ej.
 
Vi kan ikke tilbyde alle boligejere med naturgasfyr at blive koblet på fjernvarmen inden næste fyringssæson. Men det er alligevel nu, vi skal sikre grundlaget for, at vi kan gøre det så snart som muligt, så vi kan få den russiske gas helt ud af boligerne.
 
Som demokratisk ejede selskaber og en del af det demokratiske samfund, står vi sammen om at sige fra overfor Rusland.