16. maj 2020 Debat

Varmeudspil: Endelig kan vi snakke løsninger

Vi skal glæde os over, at regeringens udspil på rigtig mange områder peger i den rigtige retning, skriver direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen, i denne kommentar til regeringens nye udspil om varmeforsyning.

Efter mange måneder og år med en endeløs snak om regulering, besparelser, indtægtsrammer og benchmarking kan vi nu endelig få gang i substantiel diskussion om, hvilke virkemidler, der skal til for at vi kan udvikle os og levere grøn varme til alle.

Regeringen præsenterer søndag den 17. maj i Politiken et nyt varmeudspil. Det er et udspil, hvor de foreslår at ophæve kraftvarmekrav og brændselsbinding, reducere afgiften på elbaseret overskudsvarme, sikre at kommunerne ikke længere skal sammenligne med fossile alternativer ved konverteringer og en masse andre ting, der har stået på vores ønskeseddel længe og som jeg er meget tilfreds med, at Regeringen har lyttet til.

Der er dog også et par bekymringer. Bl.a. at regeringen lægger op til en betydelig lavere elvarmeafgift. Det vil nok bidrage positivt til realiseringen af vores 500.000 bolig-udspil og også forbedre økonomien i store eldrevne varmepumper. Men en generel reduktion af afgiften vil potentielt også gøre det sværere at få folk over på fjernvarmen og i nogle tilfælde også at få dem til at blive. Derfor vil vi nu arbejde på at denne lempelse bliver målrettet og at den implementeres i den rigtige rækkefølge, så den kollektive varmeforsyning så hurtigt som muligt kan gøre nytte af de nye forbedrede muligheder.

Der udestår fortsat en masse knaster, ligesom vi kan se, at der mangler en del i de versioner af regeringens udspil, som vi har fået indsigt i. Det gælder bl.a. alt om biomasse, solvarme, geotermi og også regulering. Det kan det være flere årsager til. En af dem kan være, at det er regeringens forventninger, at andre politiske partier må bruge politisk kapital på at få disse ting bragt i spil i forhandlingerne.

Nu udestår der en lang proces, hvor der først skal forhandles om en aftale, derefter skal den vedtages og endelig implementeres. Vi er med andre ord meget langt fra at være i mål.

Men lige nu vil vi glæde os over, at det udspil vi har set, på rigtig mange områder peger i den rigtige retning. Og så vil vi glæde os over, at vi nu endelig kan begynder at diskutere reelle løsninger, der vil give os bedre muligheder for at levere grøn varme til alle.